За мнозина при избора на хубава печка предимство имат именно функциите и качествата на фурната. В последно време все повече хора избират печка с комбинация от фурна на електричество, независимо от това дали плота работи на газ или на електричество.

Ако и вие сте сред тези хора, обърнете внимание на следните съвети, когато си избирате печка. Домашно приготвена пържола или прясно изпечен хляб звучи добре, нали?

Причините? Електрическата фурна се използва по-лесно и предлага по-добри резултати от фурната на газ. Не са толкова ясни нещата, когато говорим за котлоните обаче.

Характеристиките на една електрическа фурна са свързани с нейния капацитет и броя вградени функции. Капацитетът или с други думи - обемът на фурната може да бъде от 30 до 70 литра, а най-важните функции са автоматичните програми за готвене (за сладкиши, тестени изделия и др.), грил, възможност за печене на шиш, ползване на вентилатор (спомага за оптималното разпределение на топлината във фурната), екопрограмите (за намаляване разхода на електроенергия), самопочистването (фурната се почиства сама, с натискането на един бутон) и др. Грилът, шишовете и вентилаторът са много важни за правилното и равномерно приготвяне на различни видове ястия.

В зависимост от бюджета, с който сте решили да закупите електрическа печка, имате няколко варианта: например, има печки с двойни електрически фурни, които позволяват печенето на няколко ястия едновременно. Ако смятате, че тази функция е полезна, то разгледайте такива модели, в противен случай - можете да си вземете обикновена, евтина печка с конвенционална електрическа фурна, защото ще похарчите по-малко.

Ако обаче можете да си позволите да платите повече за електрическата печка, то тогава трябва задължително да си търсите печка с фурна, която има функция за самопочистване. Вместо да губите време и усилия в търкането на фурната от вътрешната страна, новата ви фурна може да притежава система за каталитично/пиролитично почистване или почистване с пара. Системата за каталитично почистване е система, при която електрическата фурна има дебели емайлирани плочи, които привличат мазнината и мръсотията и я разграждат. Проблемът е, че тези плочи трябва да се сменят веднъж на няколко месеца, което означава допълнителен разход. Все пак, това е елегантна система за почистване, защото не се налага да правите абсолютно нищо, а фурната ви винаги е чиста.

Пиролитичното почистване предполага загряване на фурната до температура от 500 градуса, така че наслагванията от храна да се превърнат в прах, за да можете да ги почистите по-лесно с обикновена влажна кърпа.

Автоматичното почистване с пара се появи съвсем скоро при фурните и, както можете да се досетите от наименованието, активира специална почистваща програма, с която вода, постъпваща в специално отделение, се превръща в пара и така почиства стените на фурната. Разбира се, цялата мръсотия се събира на някакво предвидено за това място, от което можете да я почистите с кърпа или кухненски парцал.