Великден е празник, който се отбелязва от цялото земно кълбо. И докато някои хора го честват по познатия начин, включващ традиции като проследяване на великденския заек или боядисване на яйца, в другата част на света има обичаи, които са малко по-различни. Много от тях все още са пропити от религиозните ритуали, които базираните на християнството религии използват, за да отпразнуват възкресението на Исус - включително някои от по-духовните празници като Страстната седмица и Великия пост. Други великденски традиции по света обаче се фокусират повече върху забавлението, като например четенето на криминалета или пускането на фойерверки.

Да знаем повече за това как се празнува из света, ни помага да разгърнем мирогледа си, та дори и да взаимстваме от останалите. Ето някои идеи, които можем да използваме:

ОГЪН

В някои части на Европа хората празнуват Великден, като палят огън. В северозападните европейски общности е обичайно двудневното празнуване, което започва в неделя. Огньовете са наречени Великденски и първоначално са били палени, за да помогнат за прогонването на мрачната зима. Те са запазили популярността си през годините благодарение на това, че са първото голямо събиране след седмици на зимно усамотение.

Снимка: iStock

ДА ПРАЗНУВАШ ВЕЛИКДЕН В ПОНЕДЕЛНИК? 

На някои места, като Южна Африка, има допълнителен празник, известен като Великденски понеделник. Първият ден от седмицата след Великден получава своето официално честване през 90-те години на миналия век, когато правителството решава да предостави на гражданите допълнителен почивен ден, за да могат да се възстановят от всички забавления, които са имали през уикенда. Както и у нас. Обичаме да имаме допълнителен повод за празнуване.

Снимка: iStock

ХВЪРЧИЛА

Великден стартира в Обединеното кралство, когато се вдигнат хвърчилата на Разпети петък. Според легендата местен учител от неделно училище вдъхновил тази забавна традиция, след като пуснали хвърчило, което приличало на Исус, за да помогнат на учениците да разберат историята му.

Снимка: iStock

ФОЙЕРВЕРКИ

Във Флоренция, местните жители празнуват 350-годишна великденска традиция, известна като Scoppio del Carro, или "избухване на колесницата", която датира още от Първия кръстоносен поход.

Богато украсена колесница се натоварва с фойерверки и минава по улиците, които са пълни с хора в цветни костюми, и това варира от XV век. След като стигне до Дуомо, архиепископът на Флоренция запалва фойерверките. Някои мексикански традиции също включват фойерверки, като тези, които се провеждат на Велика събота. Изгарянето на Юда се празнува, като се вземат негови гигантски фигури от папие-маше и се напълнят с фойерверки, за да бъдат взривени на местните площади.

Снимка: iStock

УЮТНО - ЧЕТЕНЕ НА КРИМИНАЛНИ РОМАНИ

Жителите на Норвегия обичат да прекарват Великден в уютно обкръжение с хубава книга. Много хора прекарват празника в хижа или да карат ски с криминални романи под ръка.

Твърди се, че традицията е започнала през 1923 г., когато книгоиздател популяризирал новия си криминален роман на първите страници на вестниците. Рекламите толкова много приличали на новини, че хората не разбрали, че това е рекламен трик, и така получили огромно внимание. И нищо чудно! Това е страната, с едни от най-добрите автори на криминалета. Останалото, както се казва, е история. Помага и фактът, че в Норвегия има много време за почивка и четене, благодарение на продължителността на великденските празници.

Снимка: iStock