Популярната кънтри групата "Лейди Антебелъм", носителка на награди "Грами", промени името си на "Лейди Ей", предаде Асошиейтед прес.

Членовете на състава се извиниха, че по-рано не са се сетили, че предишното им название се е асоциирало с робството на чернокожите в САЩ. Триото, в което участват Хилари Скот, Чарлз Кели и Дейв Хейууд, обяви в четвъртък новото си име в социалните мрежи. Първоначално групата избрала думата "Антебелъм" от латинското ante bellum /преди войната/ от архитектурния стил на плантаторската къща, в която направили първите си снимки като банда. Стилът се свързва с разкош и с древногръцки елементи, използвани при строежа на къщите на богатите робовладелци в Южните щати преди гражданската война /ante bellum/.

Във връзка със сегашните антирасистки протести в САЩ музикантите от триото искали да заличат от заглавието си каквито и да било отпратки към споменатия период, когато "чернокожите мъже и жени са били подложени на куп неправди, неравенство и невероятни страдания".

Вълната от подобни инициативи през последните дни произведе серия от новини. Вчера стана ясно, че най-голямата американска верига магазини за търговия на дребно "Уолмарт" (Walmart) няма да излага козметични продукти за цветнокожи в заключени витрини. Практиката предизвика вълна от критики в онлайн пространството, тъй като според мнозина по този начин се намеква, че на клиентите на този тип продукти не може да се има доверие.

В сряда световноизвестният американски речник "Мериам-Уебстър" реши да промени дефиницията си за думата расизъм по препоръката на млада афроамериканка. Наскоро дипломиралата се в университета "Дрейк" в щата Айова Кенеди Мичъм влезе в контакт с уважаваната институция, която публикува своите речници от 1847 година насам, за да предложи актуализация на термина.

"Казах им, че трябва да включат в дефиницията обстоятелството, че група хора са обект на системно потисничество. Това не е просто като да кажеш- "аз не харесвам някого", обясни Кенеди Мичъм.

Отговорникът за издателската дейност на "Мериам-Уебстър" Питър Соколовски заяви, че препоръката е била приета с разбиране и в следващото издание на речника дефиницията ще бъде задълбочена в указаната посока. Според досегашното издание расизмът е "доктрина или политическа програма, основана върху расовото разделение".