Смайващи плажни пейзажи, изгреви, залези, дъга, току-що подредена къща са сред гледките, които радват уморените очи на хората в условията на изолация заради коронавирусната пандемия, пише в. "Daily Star", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Когато става дума за спиращи дъха гледки, без съмнение живописните морски пейзажи заемат челното място, според проучването, осъществено от компания "OnePoll" по поръчка на "Scope Eyecare".

Изгревите, залезите и плажовете също попадат сред най-високо класираните гледки.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Когато не са навън, британците намират удоволствие в съзерцаването на чистите си и спретнати домове.

Една трета от участниците в допитването споделят, че нищо не радва погледа им повече от чистото спално бельо. 26 на сто "плакнат очи" в спретната си къща.

За любителите на животни особено приятна е гледката на кръжащи наоколо птици или на кучета, които размахват опашките си.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По време на изолацията заради пандемията хората започнаха да ценят повече заобикалящия ги свят. Една шеста от анкетираните признават, че очите им радват дори такива гледки като пълните рафтове в супермаркетите.

Жителите на Острова не крият и вълнението си, че в обозримо бъдеще ще могат да пътуват отново, и дори вече правят списъци с местата, които искат да посетят, пише БТА. Над една четвърт отдават предпочитанията си на кътчета в родината, докато 31% имат желание да пътуват в чужбина, като сред водещите дестинации се открояват Австралия, Нова Зеландия и Япония.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"От проучването става ясно колко важна е хубавата гледка за повдигане на духа. Зрението и здравите очи обикновено се приемат за даденост, въпреки често срещаните случаи на възпаление и сухота. Макар че по време на изолацията зрението ни страда заради увеличеното екранно време и липсата на достатъчно естествена светлина, има много неща, които можем да направим, за да облекчим уморените си очи и да минимизираме дългосрочните увреждания", казва специалистът по очни болести д-р Сабрина Шах-Десаи.

Сред гледките, които радват погледа и успокояват уморените очи, британците нареждат морските пейзажи, залезите, плажовете, чистото спално бельо, дъгата, падащия сняг, кръжащите наоколо птици, цъфналите цветя, чистата къща, домашните любимци, пристигащата в ресторанта храна, букет цветя, щастливо куче на разходка, студена бира в горещ летен ден, възрастна двойка, хваната за ръце, нова книга или дреха, бебета и деца, заредени рафтове в супермаркети, празна седалка в обществения транспорт.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos