Дейвид и Джеси Питърсън създават езиците на измислените народи в "Игра на тронове" и "Дюн", съобщават АФП и БТА.

И Франк Хърбърт, и Джордж Р. Р. Мартин не са писали повече от няколко думи на тези езици по страниците на своите романи, които впоследствие са екранизирани.

След конкурс през 2009 г. дипломираният лингвист Дейвид Питърсън е избран да работи върху езика на дотраките в сериала "Война на тронове". "Работата е сериозна, не трябва публиката да се смее", казва експертът.

Съпругата на Питърсън, Джеси, работи с него по езиците. Езикът в анимационния филм "Стихии" е измислен от нея. Джеси вече е чувала как децата говорят с нейните думи и това е повод за гордост.  Двамата с Дейвид не измислят просто поредица от думи. Те създават цяла граматика - родове, времена. След това Дейвид, който е музикант аматьор, работи върху звученето, а Джеси разработва речника. Двойката подготвя репликите за актьорите, изпращайки им записи на диалозите с нормална скорост на говорене, както и по-бавен запис и дори сричка по сричка. Те измислят и нови азбуки - например за сериала "Академия за вампири".

Измислянето на езици се развива след появата на поредицата "Стар Трек". Клингонският език е създаден от Марк Окранд през 1985 г.