Изследователи от Унгария са установили, че кучетата могат да различават езици, след като са пускали откъси от "Малкият принц" на испански и унгарски на група от 18 животни и са проучили как реагират мозъците им, предаде Ройтерс.

Ръководител на проучването е Лаура В. Куая от университета "Йотвьош Лоранд" в Будапеща, която се мести в унгарската столица преди няколко години заедно с кучето си Кун-кун.

"Чудех се дали Кун-кун забелязва, че хората в Будапеща говорят различен език, унгарски", споделя тя.

Снимка: iStock/Getty Images

"В изследването открихме за първи път, че друг, различен от човешкия мозък може също да прави разграничение между езици. Живеейки съвместно с хора, кучетата долавят слуховите модели на езика, на който са изложени", допълва съавторът на изследването Раул Ернандес-Перес.

По време на експеримента Кун-кун и други кучета са били обучени да лежат неподвижно в мозъчен скенер за няколко минути. Всички животни преди са чували от собствениците си само един от двата езика - унгарски или испански. Това е позволило на изследователите да сравнят как мозъците им реагират на много познат език и на напълно непознат.

Кучетата са слушали откъси от историята на испански и унгарски, както и техни кодирани версии, за да се установи дали правят разлика между речеви и неречеви модели.

Когато са сравнили мозъчните реакции на кучетата, изследователите са открили различни модели на активност в първичната слухова кора на мозъка. Това показва, че животните могат да правят разлика между реч и отсъствието й.

Във вторичната слухова кора, която анализира сложни звуци, в мозъците на кучетата са отчетени различни модели на активност, когато чуват познат или непознат език. Колкото по-стари са били животните, толкова по-добре мозъкът им е различавал двата езика.