Мармотът Фил от град Пънксътоуни, щата Пенсилвания, прогнозира, че зимата ще продължи още шест седмици, предадe Асошиейтед прес.

Той изпълзя рано сутринта местно време от дупката си на хълма Гоблърс Ноб край градчето, което се намира на около 100 километра от щатската столица Пистбърг, и изпълни задължението си в Деня на мармота.

Хиляди хора от всички части на САЩ и от други държави се бяха събрали в очакване на прогнозата на Фил. Негови "приближени" го събудиха, нетърпеливи да узнаят дали мармотът ще види сянката си.

Лидерът на "Groundhog Club" Ей Джей Дерюм държи Фил

Снимка: БТА

Легендата гласи, че ако Фил я види, то зимата ще продължи още шест седмици, а ако не - пролетта ще подрани. Днес мармотът видя сянката си и с това предсказа, че пролетта няма да дойде по-рано.

Миналата година събитието беше виртуално заради коронавирусната пандемия, а зрителите бяха заменени от 150 картонени фигури на привърженици на Фил. Появяването на мармота беше предавано на живо и наблюдавано от около 15 хиляди души.

Традицията за предсказване на времето на 2 февруари датира от 1887 г. Мармотът е предвещавал по-дълга зима повече от сто пъти.

Фил от Пънксътоуни вероятно е най-известният космат метеоролог, но той със сигурност не е единственият. Един от неговите колеги - Чък от Стейтън Айлънд, прогнозира, че пролетта ще дойде по-рано тази година. Това стана ясно на предавана директно церемония от зоопарка на Стейтън Айлънд, Ню Йорк. "Чък не видя сянката си. Пролетта ще подрани", заявиха оттам.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Chunk The Groundhog (@chunk_the_groundhog)

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс не присъства на церемонията, но във видеопослание заяви, че "Чък е много точен в прогнозите си от 1981 г. Мисля, че мога да говоря от името на всички нюйоркчани, когато кажа "Чък, моля те, не виждай сянката си".