Хората, които гледат много телевизия, предпочитат по-слабите жени, което показва, че тя може да въздейства на мнението за идеалната форма на тялото.

Учени от университета Дърам в Англия са работили с 299 мъже и жени в отдалечен район на Никарагуа. Някои от тях редовно гледали телевизия, а други - малко, или въобще нямали достъп до нея.

Докато редовните зрители предпочитали по-слаби жени, тези който гледали малко телевизия или въобще нямали достъп, харесвали по-пълнички, пише БТА, цитирайки ЮПИ.

Резултатите показват, че телевизията може значително да повлияе на идеала за тяло, а също и да доведе до нехаресване на собствената фигура и развиване на хранителни разстройства и депресия.

"Телевизионните и рекламни босове имат моралната отговорност да използват актьори, говорители и модели с всякакви форми и размери, и да избягват да стигматизират по-едрите фигури" - каза ръководителят на изследването Линда Бутройд, професор по психология.

Психолозите са избрали никаргуански села, защото хората там се хранят еднакво, доходите и образованието им са сходни, но достъпът им до телевизия е различен.