Жените са слабо представени в областта на научните изследвания, сочат резултатите от проучване на Френския център за научни изследвания.

Процентното съотношение на жените сред натоварените с изследвания във Френския център за научни изследвания е било 38,1 на сто в края на 2017 г., а сред директорите за изследвания - 29,2 на сто, съобщава БТА, цитирайки Франс прес.

"Концепцията за наука остава по-силно свързана с мъжкия пол, отколкото с женския сред повечето учени, както и сред цялото население, заради стереотипи, складирани в съзнанието ни още от детството", заяви Изабел Рение от университета Екс-Марсилия, която е сред ръководителите на изследването.

"Специалисти по социална и когнитивна психология успяха да намерят поведенческо доказателство, докато много хора смятат, че свързаният със стереотипите въпрос е решен", отбелязва Паскал Юге от екипа.

Учените в разстояние на две години изследвали дейността на 40 журита, натоварени със задачата да преценят кандидатурите за директори за изследвания в различни дисциплини в центъра. Всяко жури включва около 20 членове.

"За пръв път институция за изследвания се съгласи да бъде проучена дейността ѝ в реално време", поясни Юге.

През първата година журитата, които били предупредени за изследването, участвали в компютърен тест през свободното си време, като трябвало да отговорят на въпроси, свързани със слабото представяне на жените в научните дисциплини. Дали става въпрос за компетентност, мотивация, семейни проблеми или дискриминация? В края на годината екипът получил от центъра информация за броя на жените и мъжете, избрани от журитата в рамките на конкурси. През втората година журитата работили, без да си дадат сметка, че психолози ги проучват дали са повлияни от стереотипи.

"Установихме, че журитата, които омаловажават съществуването на дискриминация, свързана с двата пола, са по-чувствителни към имплицитните стереотипи и са склонни да наемат на работа по-малко жени", казва Рение.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Behaviour.