Вече седмица тя се подвизава във фиорда на Осло, като по пътя си е успяла да повреди няколко лодки под тежестта на 600-килограмово тяло - Фрея, млад женски морж, е лятната сензация в Норвегия, предаде Франс прес.

Забелязвана преди във Великобритания, Нидерландия, Дания и Швеция, Фрея е избрала да прекара част от лятото в Норвегия. Животното за първи път придоби известност в страната с тромавото си катерене на развлекателни корабчета в идиличното южно селище Крагерьо, преди на 17 юли да започне да прави същото във водите на столицата Осло.

Присъствието на бозайника, който обикновено обитава още по-северните ширини на Арктика, събуди любопитството на местното население и попадна в заглавията на пресата.

В Норвегия - страна, влюбена в "бавната телевизия", местен таблоид дори за момент реши да предава на живо на сайта си и най-беглото движение на тромавото създание.

В паузите между две "тежки" дрямки - моржът може да спи до 20 часа на ден, Фрея е заснета да лови патица, да напада лебед или най-често да лежи в унес на люлеещи се под тежестта й лодки.

След като обмисляха да преместят Фрея за известно време или дори да я евтаназират, ако стане опасна за населението, норвежките власти решиха да оставят нещата на естествения им ход.

"Тя се справя добре, храни се, почива си и изглежда в добра форма", се посочва в изявление, направено от дирекция "Рибарство". Някои медии коментират, че това нейното е лятото, за което всички мечтаят, други я наричат русалка с мустаци.

Фрея, наречена на богиня, свързана с любовта и красотата в скандинавската митология, обаче не се радва на единодушна подкрепа.

Местен биолог дори отправи призив животното да бъде убито, който беше отразен от обществената телевизия NRK. "Фрея е струвала повече на норвежкото общество, от повечето други животни, които се убиват, защото причиняват щети. Тя обаче успя да си направи име", отбеляза той, оплаквайки се "от ефекта Бамби".

Междувременно властите подчертаха, че е необходимо да се спазва дистанция. Те препоръчаха да не се плува и да не се кара каяк в близост до Фрея, която не е непременно толкова ленива и тромава, колкото изглежда, когато си почива.

"Моржът обикновено не представлява опасност за човека, стига да се спазва безопасно разстояние. Ако обаче е обезпокоено от хора и не може да си почине достатъчно, животното може да се почувства застрашено и да нападне", отбелязват те.

Моржът е защитен вид, който се храни основно с безгръбначни животни - мекотели, скариди, раци, малки рибки. Средното му тегло в зряла възраст достига около един тон за мъжки екземпляр и 700 килограма за женски.