Ако сте от хората, на които най-добрите идеи им идват, когато са под душа или в банята изобщо, то не сте сами. Всъщност има доста гениални личности, които точно там са били "ударени" от светкавицата на креативността и после са развили тези хрумки в блестящи продукти. Не с учудвайте, че едно от любимите места на Бил Гейтс е точно банята в дома.

Но защо се случва така?

Добрите идеи сполетяват човек, когато той не мисли

Понякога тези идеи се наричат "мисли под душа". Група от учени прави експеримент със студенти, като им поставя задача и ги кара да опишат дали са стигнали до решението стъпка по стъпка или отговорът просто се е появил в главите им. Оказало се, че онези, които вярно са решили задачата, не са стигнали до решението постепенно, а то "ги е озарило" изведнъж. Когато човек е под душа, той освобождава мисълта си и в този момент добрите идеи просто "потичат".

Взимането на душ повишава допамина

Един от най-лесните начини да увеличите нивата на допамин, е да си вземете душ. А допаминът е невротрансмитер, който отговаря за мотивацията и фокусирането. Доказано е, че студеният душ многократно повишава нивата на домапин в тялото.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Под душа човек се отпуска

Добрите идеи се появяват, когато човек е по-спокоен и отпуснат. А душът или ваната винаги помагат за това. След тази терапия човек се чувства по-добре, изчезва тревожността, стресът намалява и креативността ни се повишава.

Малко разсейване е здравословно за мисълта

Когато много дълго време и много упорито се опитваме да измислим нещо, идва момент, в който просто не можем да продължим напред. Мисълта ни остава на едно място и ни трябва малко време и друго занимание, което да ни разсее и да рестартираме мозъка си. И в този случай взимането на душ е едно от най-подходящите решения.

По-креативни сме, когато ни се спи

Повечето хора си взимат душ рано сутрин, малко след като са станали от сън или вечер преди лягане. По това време ние все още не сме се събудили напълно или пък вече много ни се спи. И макар да си мислим, че когато сме изморени, не можем да мислим добре, учените доказват, че човек мисли най-добре, когато му се спи. Затова, ако сте нощна птица, твърде вероятно е да бъдете по-креативни рано сутринта под душа.

И не на последно място: дори да не ви дойдат най-гениалните идеи в банята, взимането на душ винаги е добра идея!