Когато стане дума за рок музика, веднага се потапяме в една енергия, сякаш много по-неземна, някак космическа, която ни зарежда с богата палитра от емоции и може да ни държи наистина дълго време. Има парчета в историята на рок музиката, които не са просто песни, те са разкази с музика, особено онези, които са в изпълнение на наистина легендарни банди и музиканти и продължават над 10, 15 и дори 20 минути. Кои са най-яките дълги рок парчета в историята на музиката? Настанете се удобно, сипете си една бира и слушайте! Това ще отнеме известно време.

"2112" на Rush (20:30)

С дължината си от 20:30 минути тази песен е най-дългата с колекцията на Rush и не само. Има цели седем части, а текстът на парчето е дело на барабаниста Нийл Пиърт, разказващо антиутопична сага в едно бъдеще без музика.

"April" на Deep Purple (12:10)

Тази песен, написана от китариста Ричи Блекмор за месеца, в който е роден, е най-дългият запис на бандата. После е обогатена с дълга част класическа музика от Джон Лорд и така влиза като последното парче в албума Deep Purple от 1969 г.

Когато говорим за Deep Purple или по-скоро, когато слушаме Deep Purple, не можем да пропуснем "Child In Time".

 

"The End" на The Doors (11:52)

Джим Морисън първоначално написва дълга песен по повод раздялата с приятелката си Мери Уербелоу, която по-късно се превръща в почти 12-минутно парче, което влиза в едноименния албум на The Doors.

"In My Time of Dying" на Led Zeppelin (11:08)

Това парче, което трае 11:08 минути от албума на бандата "Physical Graffiti" е версията на Led Zeppelin на стар госпъл химн.

"Coma" на Guns n' Roses (10:16)

Когато от Guitar World питат тогава новия китарист на Guns коя от песните на бандата му е най-трудна за разучаване, той без колебание отговаря, че това е "Coma".

"Още не я знам, споделя китаристът, това е една около 15-20-минутна песен без повторения."

Айрън Мейдън (Iron Maiden)

SME

"Rime of the Ancient Mariner" на Iron Maiden (13:39)

Това парче на Maiden е базирано на поема на Самюъл Тейлър Колридж от 18 век. И едва ли има друга рок банда, която да може да направи такъв сполучлив прочит на това произведение под формата на рок песен. Но това са Iron Maiden все пак.

"Dogs" на Pink Foyd (17:05)

Всъщност, която и песен на Pink Floyd да изберем, ще се докоснем до живата енергия, цинизма, облечен в подходящите думи и фрустрацията, които Floyd носят със себе си.

Това парче на бандата обаче е първоначално записано от Гилмор през 1974 г. като "You Gotta Be Crazy". Почеркът на Роджър Уотърс и промяна в темпото го превръщат в това, което е  - "Dogs".

"July Morning" Uriah Heep (10:17)

Парчето е издадено през 1971 година в албума на Uriah Heep "Look at Yourself". Песента е буквално сглобена от идеи и три различни композиции на Кен Хенсли и Дейвид Байрън. Така се получава "July Morning", която по-късно се превръща в истинска класика и става химн на традицията в България, при която посрещаме първия изгрев на юли край морето.