Отговорник за поддържане свежестта на храната и решение на среднощните кризи на глад - хладилникът е извървял забележителен път до нашите домове и кухни. Както можете да си представите, началото не е било лесно и не са липсвали грешки. Но успехът на хладилниците ни подтикна да разгледаме някои интересните факти за този домашен електроуред. Ето някои по-слабо известни факти за хладилниците:

Фреонът е влязъл в хладилниците доста късно

Докато се стигне до момента, когато инженерите и учените да открият употребата на фреон в охлаждащата система на съвременния хладилник, за удължаване срока на годност на храната са се използвали амоняк и алкохол. Така е било през целия 19-ти век.

Въвеждането на фреон в охлаждащата система на хладилниците се е случило доста по-късно, чак през 1920 г., когато хладилниците започнали да стават достатъчно компактни, за да могат да бъдат поставени в домовете на хората.

iStock

Първите хладилници били истински големи

Тъй като стана дума за размерите, първите хладилници не били много съвместими с кухненските мебели. Още повече, първите модели достигали тегло от 5 тона. Успех с качването по стълбите!

 

iStock

Хладилник на алкохолна основа

Алкохолът винаги е бил по-добре студен. Това го знаели даже и през 19-ти век. Така мислил и шотландецът Джеймс Харисън, който измислил охлаждаща система базирана на етер. Четири години по-късно първите хладилници се появили на пазара, но все още били предназначени само за промишлена употреба.

Днес хладилниците са част от ежедневието ни и са широко използвани в развитите страни. Те са произвеждат в различни цветове, имат различен капацитет, функционалности и консумация на енергия, което непрекъснато намалява, без значение колко алкохол искате да охладите наведнъж.

Цените на хладилниците никак не помагали те да станат популярни

Първите модели хладилници, предназначени за домашна употреба, стрували цяло състояние: до 714 долара. Днес сумата не изглежда толкова голяма, но през 1922 г., когато хладилниците започнали да се появяват в домовете, семейство, което искало да си купи нов Ford Модел T, е трябвало да извади от джоба си само 450 долара.

Ако калкулираме цените според инфлацията от тогава до сега, такъв хладилник би струвал днес 10 472,93 долара, докато автомобилът, който променил автомобилната индустрия, би имал цена от 6 600,58 долара.

iStock

Румъния е държава, която има дълга история като производител на хладилници

Когато съедините термините "Румъния" и "Хладилници", мисълта автоматично долита до гр. Гъещ, където местната фабрика нараства непрекъснато. Там се произвеждат както модели на "Artctic", така и "Beko", 90% от които са предназначени за износ.

Присъствието на тези марки в класациите на най-добрите производители на хладилник се дължи на годишното производство на повече от 2,5 милиона единици. Не е зле, нали?

Какви други неща знаете за хладилници и мислите, че трябва да допълним в тази статия?

 

* материалът е предоставен от Емаг