Окръг в Източен Китай предлага "награда" от 1 000 юана (137 долара) за новобрачни двойки, ако булката е на 25 години или по-млада. Това е най-новата мярка за насърчаване на младите хора да сключват брак на фона на нарастващата загриженост за намаляването на раждаемостта, пише чуждестранната преса.

Съобщението, което беше публикувано в официалния акаунт в социалната мрежа "Wechat" на окръг Чаншан миналата седмица, гласи, че наградата е, за да се насърчи сключването на брак и раждането на деца.

Загрижени поради първия спад на населението в страната от шест десетилетия насам и бързото му застаряване, властите спешно се опитват да приложат редица мерки за повишаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобряване на грижите за децата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Възрастовата граница за сключване на брак в Китай е 22 години за мъжете и 20 години за жените, но броят на двойките, които се женят, намалява. Това води до спад в раждаемостта поради официалната политика, която затруднява самотните жени да имат деца.

Броят на сключените бракове достигна рекордно ниско ниво през 2022 г. - 6,8 млн. или най-ниското от 1986 г. насам, показват правителствени данни, публикувани през юни. През миналата година са се състояли 800 000 церемонии по-малко, отколкото през 2021 г.

Коефициентът на раждаемост в Китай, който вече е един от най-ниските в света, се очаква да стигне до рекордно ниското ниво от 1,09 през 2022 г, съобщават държавните медии.

Снимка: iStock/Getty Images

Високите разходи за грижи за децата и необходимостта да спрат кариерата си водят до това много жени да се отказват от това да имат повече деца или изобщо да станат майки, предава БТА. Половата дискриминация и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за наследниците си, все още са широко разпространени в цялата държава.

Ниското потребителско доверие и нарастващите опасения относно стабилността на китайската икономика също са ключови фактори, посочени от младите китайци като аргумент за това да не искат да сключат брак и да имат деца.