Любителите на животните в Лос Анджелис скърбят за Холивудската котка - известната в града пума, която обикаляше прочутия хълм, съобщи АФП.

Възрастното животно, което беше на около 11 години, беше евтаназирано, съобщиха от службата за защита на дивата природа.

Официално наречена "P-22", пумата е увековечена на известна снимка на "Нешънъл джиографик" с познатия надпис "Холивуд" на фона на хълма.

В началото на декември полицаите са решили да я заловят заради непредсказуемото й поведение, което вероятно е резултат от сблъсък с автомобил. Ветераните са установили, че тя има наранявания по главата и дясното око, както и по вътрешните органи. Освен това пумата е била с болни бъбреци, била е отслабнала, имала е кожни инфекции и артрит.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от P22 Mountain Lion of Hollywood (@p22mountainlion)

"Най-трудното, но състрадателно решение беше да я предпазим от страданията и стреса, като сложим край на живота й", се казва в изявлението, в което се добавя, че P-22 е имала "необикновен живот" и е "спечелила сърцата на хората в Лос Анджелис и извън него".

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм отбеляза "невероятния живот" на емблематичната голяма котка, която е "завладяла хората по целия свят".

Паркът Грифит, естествен анклав с площ от 23 кв. км, където животното вероятно е живяло десетилетие, е заобиколен от магистрали и градска среда. Експертите бяха впечатлени от малката пума P-22, която през 2012 г. трябваше да пресече две големи магистрали в Лос Анджелис, за да стигне до парка.

В доклад за животното Службата на националните паркове изразява съжаление, че паркът Грифит е твърде малък, за да побере друга пума, и че е "малко вероятно (P-22) да намери любовта".

Пумата се превърна в знаменитост, като се появи няколко пъти пред публика - във видеоклип и на живо.

Страницата във Фейсбук, създадена в нейна чест, има над 20 000 абонати.