Да обичаш пътуванията и да си затворен вкъщи си е живо наказание. Чувството е отвратително, но трябва да се съобразим с мерките, които взимат правителствата на различните държави, за да стопират влиянието на COVID-19.

Коронавирусът буквално парализира света, Европейският съюз затвори своите граници за трети страни, а повечето държави забраниха полетите до и от техните летища. Единственото, което ни остава на този етап, е да се съобразим с властите и да спазваме техните разпореждания - да си стоим у дома.

Много са хората, на които им се наложи да отменят или отложат свои пътувания, пише пътешественическия блог world2explore.eu. Аз самият също отложих три пътувания в чужбина, като едното трябваше да бъде в дните около Великден. Да, не е приятно, но нашият живот и този на околните е много по-важен.

Как хората, страдащи от дромоманията, да успеят по-лесно да преживеят изолацията заради COVID-19? Ето няколко съвета, които аз прилагам.

1.Следя групи за пътувания

В социалните мрежи има редица групи за пътувания. Въпреки че в последните дни постовете в тях са намалели драстично, има достатъчно нови снимки, съвети и теми за дискусии. Така ще бъдете осведомени за мерките, които се взимат в различните държави, а в същото време ще държите буден пътешественическият си заряд.

2.Чета травъл блогове

За щастие има десетки блогове на български език и хиляди на английски език. Във всеки един има много пътеписи и съвети за всички дестинации. Използвайте свободното си време, за да се обогатите допълнително със знания, а и така може да ви хрумнат доста идеи за пътувания.

3.Чета книги за пътувания

Въпреки многото информация в интернет, лично аз предпочитам понякога да заложа на книгите. Докато пиша тези редове от дивана, срещу мен и в момента са подредени десетки книги за пътувания и пътешествия. Пазя си дори енциклопедиите, които съм си купувал като дете. След създаването на блога все по-често получавам травъл книги за празници, което е супер.

Препоръчвам ви да си поръчате книгата "Магията на пътуването в Централна Америка", която е издадена от травъл блога themagicoftraveling.com. Авторите Бистра и Наце обявиха, че част от приходите ще отидат за кампанията #ЗаДоброто, която е срещу COVID-19.

4.Гледам травъл влогове

Лично аз обожавам да гледам травъл влогове. За съжаление не са много българските ютюбъри с травъл насоченост, които да предоставят адекватно съдържание, но пък за сметка на това има много чуждестранни. Ето няколко канала, които следя редовно и препоръчвам:

На български език: Lora Travels"; Memoirs of a Dream;

На английски език: Kara and Nate; Lost LeBlanc; Dany #gotaworldtosee;

На руски език: Орел и Решка

5.Планирам бъдещи пътувания

Да, коронавирусът ни затвори по домовете, но това не означава, че трябва да спрем да си правим планове. Като всеки лош период и този ще отмине и отново ще си стегнем куфарите и ще отлетим към мечтаното място. Използвайте времето, докато сте си у дома, за да планирате бъдещите трипове.

Аз съм си създал импровизирана стена, на която закачам планираните маршрути, след като ги изпълня, заменям с други. Поставям ги на видимо място, за да ги виждам всеки ден и така поддържам вълнението.

Добрата новина е, че мечтаните дестинации ще бъдат една идея по-достъпни след като паднат забраните и препоръките да не се пътува. #ОстанетеСиВкъщи