Позлатени изкуствени зъби, притежавани от бившия британски министър-председател Уинстън Чърчил, бяха продадени на търг за 18 хил. британски лири (22 800 щатски долара), предаде Би Би Си.

Наддаването, организирано от аукционната къща "Котсуолд", се състоя в град Челтнъм.

Горните протези са носени от Чърчил по време на произнасянето на много от най-известните му речи, включително и на словото "Ще се бием по плажовете", предава БТА.

Изкуствените зъби са специално изработени, за да запазят естественото заекване на бившия британски премиер. Те са били толкова важни, че той е носил винаги със себе си два комплекта, отбелязва Би Би Си.

От аукционната къща "Котсуолд" заявиха, че протезата е нахвърлила повече от два пъти определената й цена от 8000 британски лири.

Уинстън Чърчил е страдал от стоматологични проблеми през по-голямата част от живота си и е загубил няколко зъба на младини.

Изкуствените зъби, за които се смята, че са един от трите или четирите идентични комплекта, са направени за Чърчил, когато той е на 65 години, в началото на Втората световна война.

Позлатената протеза е закупена от британски колекционер, който наддаваше онлайн, отбелязва Би Би Си.

Директорът на аукционната къща Лиз Пул заяви, че зъбите са "сред най-необичайните предмети", които някога са продавали.

"Бяхме напълно възхитени от международния интерес към продажбата на протезата на Чърчил и на други сувенири", за които наддаваха по телефона колекционери в САЩ и Великобритания, каза тя.

Сред другите предметите, обявени за продажба, беше микрофон, за който се твърди, че е използван от Чърчил, за да обяви края на Втората световна война. Той беше продаден за 11 500 британски лири плюс премията на купувача, отбелязва Би Би Си.