Националният природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) споделя препоръките на д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за важността на разнообразната растителност в парковете и градините за привличането на повече пойни птици в тях. НПМ-БАН представя предложенията в своята фейсбук страница, съобщава БТА.

Д-р Грозданов съветва хората да са внимателни с пролетното почистване, ако желаят в парковете да има по разнообразни птичи популации, като тези на червеногръдките.

Червеногръдките и много други градски птици имат нужда от гъсти храсти, в които се чувстват сигурни. В гъстата растителност птици и таралежи намират храна, убежище и място да направят гнездото си. Ако искате да запазите тези видове около дома си, почиствайте и подрязвайте растителността с мярка и винаги се старайте, да оставяте поне малка зона с по-гъсти храсти, където хора и котки да нямат пряк достъп, съветва д-р Грозданов.

Ако такива храсти изобщо липсват около вашия дом, засадете сами ново "диво островче", отбелязва още той. Според него вариантите за видове са много, от форзиция и лигуструм, до майски сняг, глог, кисел трън. С цъфтящите храсти помагате и на ценните насекоми-опрашители, а плодовете им после могат да са храна за много птици, отбелязва още той.

Грозданов съветва природолюбителите да говорят с близки и съседи и да им разкажат защо разнообразната растителност е много по-важна и интересна от голата ливада с райграс. Покажете животните и разкажете за тях на децата, посочва той и допълва, че така ще се отгледа поколение, което забелязва природата и я опазва.