Слончета близнаци се родиха в Тайланд, а това се случва изключително рядко. Миналата седмица, в петък вечерта на бял свят се появява мъжко 80-килограмово слонче, а 18 минути по-късно и женско, тежащо 60 килограма.

Работник в центъра, в който е отглеждано животното, обаче е пострадал по време на раждането, предава АФП, цитирана от БТА. След раждането майката Джамджури изпада в състояние на лудост, тъй като за първи път ѝ се случва да има близнаци. Член на екипа, се намесва, за да й попречи да нападне новороденото, но в отговор получава удар в глезена.

Майката вече е приела двете си слончета. Тъй като те са много малки, от центъра построяват платформа, която да им помага да сучат. Също така получават и допълнително мляко от спринцовка. Според експертите, работещи в центъра, майката няма достатъчно мляко за двете слончета и те не биха оцелели в дивата природа.

Според тайландския обичай близнаците ще бъдат кръстени седем дни след раждането им.

Слоновете имат най-дългия период на бременност от всички бозайници, като носят малките си от 18 до 22 месеца и раждат приблизително на всеки четири до пет години. Според Световния фонд за дивата природа (WWF) има между 8000 и 11 000 азиатски слона на свобода.

По данни на изследователската организация "Спасете слоновете" близнаци се раждат само в около 1% от случаите, а възможността на бял свят да се появят женски и мъжки екземпляр от една бременност е още по-рядка.

Много от 80-те слонове в центъра за отглеждане на тези животни в Аютая са използвани за просия - практика, забранена в Тайланд от 2010 г. насам. Днес те се използват за превоз на туристи между храмовете и руините на Аютая, бившата столица на Сиам. Природозащитниците се противопоставят на тази практика, като твърдят, че е стресираща за животните и може да е свързана със злоупотреба при обучението.