Ботоксът за крака се превърна в най-странната нова тенденция за красота, но не поради причините, които може би си мислите, пише "The Sun".

Всички знаят за използването на козметични инжекционни продукти срещу бръчки, за гладки лица, но не беше ясно, че ботоксът има ефект и върху краката. Процедурата, която става все по-популярна, включва инжектиране на комбинация от ботокс и дермален пълнител в свода на стъпалото, парализирайки мускулите в петата. Ботоксът за крака се различава от ботокса за "пачия крак" по това, че не е предназначен за естетически цели. Никой (все още) не се притеснява от появата на бръчки по пръстите на краката. По-скоро ботоксът за крака е свързан с това как се чувстват краката ви. 

Снимка: iStock/Getty Images

"Това е като лечение за всека дама, която носи редовно високи токчета, което неминуемо носи болки", казва д-р Стивън Хъмбъл, консултант по естетична медицина в "Hedox Clinic" на "Харли стрийт". Там процедурата струва 590 паунда. "Много е безопасно, но при всяко лечение винаги има малки рискове, като инфекция, алергия или натъртване", продължава той. "Един недостатък е, че стъпалото е чувствителна зона, така че има известна болка при инжектирането. Друг недостатък е, че изчезва с времето, така че трябва да повторите процедурата", допълва лекарят.

Снимка: iStock/Getty Images

"Пазарът" на този вид услуга се разраства. Все повече и повече жени, носещи токчета изоставят добрите стари гел възглавнички за "парти крака" на Scholl в полза на по-трайно решение.

Популярността на ботокса за крака стана очевидна, когато знаменитостите започнаха да ползват услугата, за да облекчат болката от позирането с токчета на червения килим. Дерматолозите и други практикуващи естетика оттогава забелязват увеличение на пациентите, търсещи инжекции, за да направят "петите по-лесно управляеми", според доклад на Fashionista.

"Ботоксът за крака произхожда като начин за лечение на прекомерно изпотяване", казва д-р Тамара Грифитс от Британската асоциация на дерматолозите. "Първо е използван в подмишниците, където може да бъде много ефективен. След това до други области като лицето, скалпа, краката", казва тя.