На третия ден от Рождество Христова почитаме Свети Стефан, а в народния календар празникът е известен като Стефановден. Това е ден, който бележи края на старата и началото на новата година. В превод от старогръцки език името Стефан означава "венец" и точно тази символика е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка.

Свети Стефан е наричан пръв мъченик или първомъченик. Той е бил осъден на смърт заради клеветата на юдеите, че скверни Бога. 

Ето и няколко традиции, които са свързани с последния празник за годината:

На трапезата се събира цялото семейство, като стопанката става рано при зори, за да приготвя традиционните за Стефановден месни ястия, като свинско с кисело зеле, сарми с месо, както и обреден хляб или баница.

Снимка: iStock by Getty Images

От Стефановден до Йордановден са така наречените "Мръсни дни", по време на които жените не трябва да мият косите си, да метат, да перат, не се правят венчавки, кръщенета и опела. Това е период, през който хората трябва да се пазят от зли сили и да не излизат навън по тъмно. 

На Стефанов ден младите семейства гостуват на своите кумове, за да покажат необходимото уважение към тях. Всички се разотиват по залез.

Обичаят Ладуване е свързан с 27 декември. По време на него се събират неомъжени жени, за да извършат характерни обредни практики, които да им подскажат за кого ерген ще се омъжат и кога. Плетат плитки, към тях привързват пръстен и заедно ги потапят в менче, което е пълно с мълчана вода, след което го покриват с червено було. На сутринта една от момиче се облича като булка и докато останалите пеят, тя гадае коя девойка с кой момък ще мине под венчило.

В други краища на България девойките поставят ечемик под възглавниците си и вярват, че мъжа, който сънуват същата нощ, ще бъде техният бъдещ съпруг.

На този ден бременните жени не работят, за да имат леко раждане.

На празника не се върши никаква работа с остри предмети и домакинска работа, като предене, шиене, тъкане, чистене, къпане, пране, с изключение на готвене, за да не нападат вълци стадата и овчарите. Също не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците.

На Стефановден имен ден имат: Стефан, Стефка, Стефания, Стефана, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стамена, Станимира, Станимир, Запрян, Стоил, Стоилка, Станчо, Станка, Стоян, Стоянка.