Тийнейджърите в САЩ са хапвали по-малко вредни храни по време на пандемията, установи изследване. След въвеждането на ограничителните санитарни мерки заради Covid-19 е отчетен спад от 6 на сто в средната консумация от юношите на ултра-преработени храни и тя е продължила да намалява дори и след облекчаването на мерките за социално дистанциране.

За първи път от 30 години е отчетен спад в консумацията на вредни храни от подрастващите в Щатите след затварянето на училищата, социалните ограничения и работата на повечето родители от дома.

Снимка: iStock by Getty Images

В изследването са включени 452-ма души на възраст от 13 г. до 19 г. Резултатите бяха представени в края на миналата седмица на годишната среща на Дружеството по ендокринология в Джорджия, САЩ. Изследването все още не е преминало независима оценка, преди да бъде публикувано в научно издание.

Сред ултра-преработените храни, свързвани с увеличаващите се нива на затлъстяване сред младежите в Амирика, са енергийни напитки, картофен чипс, безалкохолни напитки със захар и бонбони.

Снимка: iStock by Getty Images

Предишни проучвания са установявали, че ултра-преработените храни съставляват 67 на сто от хранителния режим на юношите в Съединените щати, пише БТА.

"Първите резултати от това проучване дават насърчителен знак и възможност за укрепване на хранителните и поведенчески програми, насочени към ограничаване на епидемията от затлъстяване", каза ръководителят на изследването Мария Балхара от колежа Броуърд в Дейви, Флорида. Авторите планират да разширят изследването сред 1800 юноши.

Снимка: iStock by Getty Images