Рециклирането вече не е нова, модерна идея, към която тепърва се приспособяваме, а е реалността, от която имаме нужда, за да подсигурим бъдещето на планетата ни. Без помпозност можем да заявим, че от това зависи нашето бъдеще. А за да можем да му обърнем правилното внимание, трябва и да сме добре информирани - какво, как и защо се случва в процеса на рециклиране.

Всеки материал се рециклира по различен начин. Можем да обособим три метода на рециклиране, като ги подреждаме според тяхната ефективност: Upcycling, Recycling и Downcycling - но какво точно означават тези думи? Най-вероятно сте чували за рециклиране /recycling/, но ето какво означават и трите модела за преработка в общата матрица на рециклирането.

Upcycling - процес, при който от рециклираните материали се произвежда продукт с по-високо качество от първоначалното на продукта. Представете си остатъци от текстил, които после се превръщат в дамски чанти. Един не толкова ценен материал, след необходимата преработка е покачил многократно стойността си.

Друг интересен пример са опаковките, в които често се предлагат козметичните продукти или домакински потреби - т.нар. паучове. Материалът се взима и се превръща в нещо с по-висока стойност от това, за което е бил използван преди това. В някои страни такива опаковки от течен сапун например, се използват за направата на торби за пазар за многократна употреба. Те са с много по-високо качество от обикновените и могат да се използват дълго време, което ги прави ценни, предвид материала, от който са направени.

Recycling - рециклирането, както подсказва и самата дума от английски, означава, че се взима даден продукт или суровина и от него се прави нов със същите качества и свойства. Ако отново вземем за пример вече споменатите остатъци от текстил, за да се осъществи процесът recycling, те ще бъдат преработени, а от тях ще се направи нов текстил, който на свой ред ще бъде използван, докато накрая отново получим текстилни остатъци.

Металът, алуминият и стъклото са суровини, които могат да се рециклират многократно, а полученият материал запазва същите свойства и качества. Това ги прави изключително подходящи за рециклиране и улеснява този процес многократно.

Downcycling - нека обърнем внимание и на този процес. Може би се досещате, че при него полученият материал е с по-лошо качество от първоначалния. Това се случва, защото използваният материал губи устойчивостта и качествата си. Такива материали са пластмасата и хартията. Това не ги прави обаче негодни за рециклиране, а напротив, трябва да обърнем допълнително внимание на продуктите от този вид и правилно да ги идентифицираме и изхвърляме в подходящите за целта контейнери за рециклиране.

Пластмасата е един от основните замърсители на планетата в наши дни и предвид огромното ѝ разпространение и дълъг живот, трябва рано да вземем мерки срещу още по-голямото разпространение на тази суровина. Важно е внимателно да избираме покупки, които включват пластмаси и винаги да следим дали са направени от рециклируеми материали, т.е. дали са преминали описания процес на downcycling.

У нас продукти, произведени от рециклиран материал, могат да бъдат закупени в една от големите вериги за хранителни стоки - Лидл България. През 2020 г. Лидл спря изцяло продажбата на пластмаси за еднократна употреба като клечки за уши, сламки или пластмасови ножчета, вилици и лъжици. Тези усилия са част от глобалната стратегия REset Plastic на Schwarz Gruppe, която компанията от няколко години следва. Сред основните цели, заложени в стратегията са до 2025 година компанията да направи 100% от опаковките на продукти собствена марка рециклируеми и да намали с 20% използваната пластмаса в опаковките на тези продукти.

Това не е всичко. Лидл България предлага редица опции, които помагат на потребителя да намали със собствените си действия количеството пластмаса, което се употребява в световен мащаб. Това се случва благодарение на намаленото количество пластмаси в опаковките на някои продукти от собственимарки на веригата, намаленото тегло на тарелките за месо, както и предлагането на изцяло устойчиви и рециклируеми торбички за пазар. Освен това, потребителите имат възможност да заменят найлоновите торбички за плодове и зеленчуци с т.нар. Green bags, които са си най-обикновени мрежести торбички за многократна употреба, подобно на тези, които са използвали бабите и дядовците ни преди години. Устойчиво, просто и удобно.

Всички тези стъпки обаче нямат значение, ако ни няма нас - хората, които да ги извървим. Знаейки какво представлява процесът по рециклиране - какво можем и не да рециклираме, можем осъзнато да изберем какво можем и не можем да направим като потребители, за да допринесем за свят с по-малко пластмаса и вредни отпадъци.

 * съдържание на Lidl