Филмовата компания Amazon Studios планира да похарчи около 450 милиона долара за продукцията на първия сезон на "Властелинът на пръстените". Компанията планира да заснеме пет сезона и спин-оф, което я прави най-скъпата в историята на телевизията.

Според журналисти, информацията за бюджета на проекта е оповестена публично съгласно Закона за официалната информация на правителството на Нова Зеландия, където ще протече процесът на заснемане. Въз основа на документите, сериалът отговаря на условията за държавна субсидия, а правителството на страната очаква снимките на проекта да привлекат туристи и да помогнат за създаването на стотици работни места за местните жители. "Това е фантастично, наистина. Това ще бъде най-скъпият телевизионен сериал, създаван някога", каза Стюарт Наш, министър на икономиката и туризма на Нова Зеландия.

По-рано един от най-популярните и скъпи телевизионни сериали в света беше "Игра на тронове", чието разработване отне няколко пъти по-малко- един сезон HBO струваше около 100 милиона долара , припомня "Труд".

Действието на "Властелинът на пръстените" ще се развие в Средната земя преди началото на историята, разказана в романа "Задругата на пръстена". Изпълнителни продуценти на проекта са Линдзи Уебър, Брус Ричмънд, Юджийн Кели, Шарън Тал Игуадо, а главните роли ще бъдат изпълнени от Робърт Арамайо, Оуен Артър, Назанин Бониади и др.

"Не мисля, че в момента има по-голям проект. Броят на хората, които постоянно работят в шоуто, е изумителен. Има дори човек в екипа, чиято работа е да следи как прахът се движи от нечий дъх или движение. Никога преди не бих се сетила за това", заяви актрисата Морфид Кларк, която участва в поредицата в образа на Галадриел. Във филмите на Питър Джаксън тази роля е изиграна от Кейт Бланшет.

Датата на премиерата не е обявена официално. Преди пандемията създателите на проекта планираха да покажат първия сезон в края на 2021 г., но сега премиерата най-вероятно ще бъде отложена за 2022 г.

Джеф Безос е лично ангажиран със заснемането на "Властелинът на пръстените"- главният изпълнителен директор на Amazon е един от най-богатите хора на планетата, но това не му пречи да е лично заинтересован от снимките на сериала. Предисторията на "Властелинът на пръстените" ще е голяма инвестиция дори за компания от ранга на Amazon и по тази причина Безос е силно ангажиран с работата по сериала.