Днес е петък, 13-и, който по традиция се счита за ден с лош късмет, но в някои култури други дни се възприемат за далеч по-неблагоприятни, отбелязва в. "Daily Hive".

За гърците и испанците, когато датата тринадесети се падне във вторник, се очаква наистина лош късмет. Според някои схващания вторник е контролиран от бога на войната Арес. В италианската култура пък най-лош късмет носи петък, но с дата 17-и. Причината е, че изписването на числото с римски цифри XVII като анаграма изглежда VIXI . На латински това означава "живях", свързано е със смъртта и следователно носи лош късмет.

Тази година два пъти в календара датата тринадесети се пада в петък. Следващият такъв ден е през ноември.

Страхът от числото 13 се нарича трискайдекафобия, а от петък, 13-и - параскевидекафобия. Милиони хора по света са подвластни на суеверието и страха от числото 13, сред тях е и авторът на романи на ужасите Стивън Кинг, предава БТА. Край Филаделфия има клиника "Фригатрискайдекафобия" за лечение на този страх и на други фобии от суеверия като например страх от минаване под стълба, от счупване на огледало и от отваряне на чадър в стая.

Една четвърт от американците казват, че са суеверни, отбеляза CNN. За мнозина поведението, произтичащо от суеверие, дава усещане за контрол върху ситуацията и намалява тревожността, затова във времена на стрес и напрежение се увеличава склонността към суеверия, се посочва в статия на "Конвърсейшън", цитирана от CNN. Ръст на суеверията се забелязва при икономически кризи, войни и социална несигурност.