"Не много хора знаят това за мен, но аз съм естествена блондинка. Косата ми с времето потъмня от светло руса в по-тъмно руса. Майка ми ми боядиса косата тъмна като бях дете и така се харесах. Но по принцип съм руса."

Можете ли да познаете на коя звезда принадлежат тези думи? И за нас бе изненада да научим, че са на прекрасната Анджелина Джоли - вероятно последната известна дама, която бихме свързали с определението блондинка. Е, оказва се, че не всичко е толкова прозрачно и ясно, колкото си мислим, нали? Оказва се и че естествено русите хора на света са истинска находка. Вижте защо:

Само 5% от европейците и северноамериканците са естествено руси

Естествено русите хора с тъмен цвят на кожата са рядкост, но съществуват. Хората от Меланезия (което означава "острови на черните хора") - група острови близо до Австралия, имат много тъмна кожа, а около 5-10% от тях са руси.

Понякога русата коса е следствие от мутация. Счита се, че русата коса е резултат от двойна еволюция. С появата на светлата кожа се появява и светлата коса в Северна Европа, но русата коса на хората на Соломоновите острови в Меланезия се счита, че е резултат от единична мутация на определен ген.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Русите хора имат повече стръкове коса на главата си

И по-точно около 150 000, докато тези с черна, кафява и червена коса имат съответно 110 000, 100 000 и 90 000. Вероятната причина за това е, че косата по този начин иска да предпази скалпа от вредното влияние на UV лъчите. Тъмната коса съдържа повече меланин, който осигурява по-добра защита срещу слънчевите лъчи.

Блондинките са по-съблазнителни

Редица проучвания са доказали това твърдение. Дори няма значение дали косата на дамата е истинска, или е перука.

Getty Images/Guliver Photos

Жените със светла коса са по-добре платени

Друго проучване сочи, че дамите с коси като слънцето са със 7% по-добре платени от жените с друг цвят на косата.

Блондинките се женят за по-богати мъже

Това е доказано със същото проучване. То установило, че съпрузите на блондинките печелят с около 6% повече от съпрузите на дамите с друг цвят на косата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съществуват естествено руси хора в Азия. Макар че азиатците по принцип са брюнети, има и техни представители с руса коса. Счита се, че техният произход идва от древни времена, тъй като мумии с жълта коса са били открити в Монголия и Китай.