Днес отбелязваме Световния ден на зрението. На сайта на министерство на здравеопазването по този повод излезе информация, в която се посочва, че 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. По данни на американските здравни служби усложненията в очите, свързани с диабета са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението. Профилактиката на тези усложнения изисква добра колаборация между отделните звена на здравната система и значителен финансов ресурс.

Снимка: iStock/Getty Images

Макулната дегенерация свързана с възрастта е друг голям проблем, с който се бори съвременната офталмология. Това заболяване засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация и до силно влошаване на качеството на живот. Особено актуален е този проблем в наши дни поради бързото застаряване на населението. До преди няколко години не съществуваше никакво лечение на макулната дегенерация. В момента някои от формите и могат успешно да се лекуват посредством медикаменти, които се инжектират в стъкловидното тяло и забавят или спират развитието на процеса.

Снимка: iStock by Getty Images

Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за бърза зрителна рехабилитация, включително и за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.

Ето някои съвети как за запазим зрението си в добра форма.

Яжте добре

Доброто здраве на очите започва с храната в чинията ви. Хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, лутеин, цинк и витамини С и Е могат да помогнат за предотвратяване на свързани с възрастта проблеми със зрението като дегенерация на макулата и катаракта. За да ги получите, на трапезата ви нека има зелени листни зеленчуци като спанак, зеле, сьомга, риба тон и друга мазна риба, яйца, ядки, боб и други източници на протеини без месо. Както и портокали и други цитрусови плодове или сокове. Добре е да похапвате и стриди и свинско месо.

Откажете се от пушенето

Пушенето води до по-голяма вероятност да получите катаракта, увреждане на зрителния нерв и макулна дегенерация, от много други медицински проблеми.

Ако преди сте се опитвали да премахнете вредния навика, и не сте успели, доброто зрение е повод да пробвате пак.

Снимка: iStock by Getty Images

Поддържайте здравословно тегло.

Наднорменото тегло или затлъстяването увеличават риска от развитие на диабет. Наличието на диабет ви излага на по -висок риск от диабетна ретинопатия или глаукома.

Физическите упражнения могат да помогнат за предотвратяване или контрол на диабета, високото кръвно налягане и високия холестерол. Тези заболявания могат да доведат до проблеми с очите или зрението. Така че, ако спортувате редовно, можете да намалите риска от получаване на тези проблеми със зрението и зрението.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте почивка на очите си.

Ако прекарвате много време в използване на компютър, можете да забравите да мигнете с очи и очите ви могат да се уморят. За да намалите напрежението на очите, опитайте правилото 20-30-20: На всеки 20 минути гледайте на около 30 сантиметра пред себе си за 20 секунди.