Честно казано живеем във време, в което на човек просто му се иска да ругае по няколко пъти на ден. Поне. Коранавирус пандемията и всичко, до което тя води, ни прави все по-тревожни, напрегнати и несигурни. Шофирането по улиците пък винаги е било достатъчна причина да извика най-цветистите ругатни дори при хора, които по принцип никога не биха прибегнали до такива изрази в ежедневното общуване.

Оказва се, че ругаенето понякога изобщо не е нещо лошо, а може да бъде добро за човека. Не си търсим оправдание да ругаем, научно доказано е, че това освобождава напрежението и не само...

В някои случаи дори е признак на интелигентност

Според едно проучване, ругаенето е признак на интелигентност. Участниците в него били помолени да напишат по няколко думи, започващи с буквите F, A и S. А после им било дадено време да напишат и няколко ругатни, стартиращи със същите букви. Оказало се, че онези, които написали най-много думи, знаели и най-много псувни.

Признак на честност

В серия от проучвания, проведени през 2017 г., била открита връзка между псуването и честността. Също така, че хората, които ругаят, са по-искрени и открити и като цяло са по-морални и принципни.

Засилва прага на болката в човека

Множество проучвания доказват, че псуването намалява болката. Направен е експеримент, при който няколко човека били накарани да потопят ръцете си в леденостудена вода. На част от тях било позволено да псуват, на другите не. Оказало се, че онези, които псували, усещали по-малко болка и успели да задържат ръцете си в ледената вода по-дълго.

Освобождаващо е

Ругаенето може да се приеме и като вид терапия, която позволява на човек да се освободи от негативните емоции и да изрази чувствата си по-лесно и открито. Научно е доказало, че псуването има позитивен, прочистващ ефект върху съзнанието.

Помага да се впишете в колектива

Използването на някои ругатни се счита и за по-лесен начин да се впишете в работната атмосфера. Има си изрази, които, макар и на практика да са псувни, се използват в неформална обстановка, за да се изрази приятелско чувство, близост и съпричастност.