Учени от Австралийския институт за морски науки (АИМН) установиха, че повишаването на температурата на водата в океана значително забавя растежа на коралите, съставляващи основата на северната и централната част на Големия бариерен риф, съобщава Синхуа.

"Изяснихме, че бързо растящите корали, играещи ключова роля във възстановяването на рифа, са се приспособявали идеално към досегашните климатични условия, но способността им да се адаптират към повишаването на температурата в бъдеще е силно ограничена", каза Хуан Ортис от изследователския екип.

Снимка: iStock/Getty Images

В хода на експеримента той и неговите колеги наблюдават в продължение на месец растежа на четири вида корали, като постепенно повишават температурата от 19 до 31 градуса по Целзий. Учените са поразени от еднаквата реакция на коралите, взети от различни колонии на рифа, при промяна на температурния режим. Отбелязва се, че именно това уеднаквяване усложнява адаптацията на коралите към затоплянето и потенциално застрашава големи участъци на рифа.

Снимка: iStock/Getty Images

В по-нататъшните изследвания специалистите планират да проведат подобни опити с образци, взети от други места на рифа.

Големият бариерен риф е най-голямото подобно образувание в света, простиращо се покрай североизточното крайбрежие на Австралия в протежение на 2 500 км, заемайки площ от около 344,4 хиляди квадратни километра. Състои се от повече от 2 900 отделни коралови рифа и 900 острова.