Зоопаркът в Познан, Полша, подслони два възрастни лъва и три малки, които бяха евакуирани от Украйна, съобщи АФП.

Лъвовете са в безопасност и са в добро състояние. Пристигнаха при нас малко след 21 часа във вторник, каза за АФП Ремигиуш Кожински от научния отдел на познанския зоопарк. Той поясни, че не се наложило животните да бъдат упоени, когато са пристигнали, защото спокойно влезли в новите си клетки. Лъвът бил отделен от лъвицата, която е настанена с трите си малки лъвчета. "Адаптират се към новите условия", допълни специалистът.

Лъвицата Ася, на три години, била спасена от частен развъдник в района на Донецк в Източна Украйна, когато била бременна. Трите лъвчета Теди, Ема и Санта се родили през октомври миналата година. Лъвът Висерис е на две години и е от същия развъдник. Лъвовете били изоставени от собствениците на центъра, избягали от военните действия в Украйна. Евакуацията на животните била организирана в сътрудничество между Международния фонд за благоденствие на животните, организациите Wild Animal Rescue и UAnimals и зоопарка в Познан.

Зоопаркът в полския град Познан вече е приютил около 200 диви животни от Украйна, сред които лъвове, тигри, вълци и мечки.