Връзките между цветята и романтичната среща са толкова силни, че мъжът дори няма нужда да купува букет лично. Само една ваза с жълти нарциси на съседна маса или няколко градински цветя са достатъчни да смекчат женското сърце, показва изследването на д-р Никола Геген, психолог от университета в Южен Бретан, който се занимава с науката на привличането.

За целите на изследването си Геген помолил 46 студентки да седят сами в една стая и да гледат видеозапис с мъж, който говори за себе си. Половината студентки гледали видеото в стая с три вази с цветя - рози, маргарити и невен. Останалите седели в същата стая, но без цветя. Жените в стаята с цветя сметнали мъжа за по-привлекателен и били по-склонни да излязат на среща с него.

За целите на второ изследване същият експеримент бил повторен със 122 неомъжени жени на възраст между 18 и 20 години. Този път, след като изгледали видеото, те били въведени в стая, в която чакал мъж. На жените било казано, че това е техен колега студент, който участва в експеримента, но в действителност бил актьор, нает от изследователите. След като останел насаме с дамата, мъжът трябвало да говори пет минути за експеримента, след което да я покани на среща.

Всеки път той използвал едни и същи думи: "Казвам се Антоан, вие сте много красива. Чудя си, дали бихте ми дали телефонния си номер? Мога да ви се обадя по-късно и може да излезем да пием нещо другата седмица". Ако жената се съгласяла, той записвал телефонния й номер. Ако го отхвърлела, той трябвало да каже: "О, не се притеснявайте, няма никакъв проблем" и да се усмихне.

След няколко секунди изследователят влизал в стаята и обяснявал на жената какво се случва в действителност. И този път присъствието на цветя правело жените по-отзивчиви към вниманието на ухажора.

Половината от жените, които гледали видеото в стаята без цветя, приели предложението на мъжа. Но цели 81% от дамите, които малко преди това се намирали в обкръжението на цветя, откликнали на поканата за среща. "Резултатите потвърждават популярното схващане, че цветята могат да засилят романтиката и улесняват приемането на покана за среща", счита Геген.