93% от мъжете не са съгласни с това как жените им планират семейния бюджет. Само 50 на сто от анкетираните представители на силния пол не са доволни от поведението на съпругите си в леглото. Така американски учени достигнаха до заключението, че семейният доход е разковничето за щастлив брак.

Според психолога Виктор Шейн семейните проблеми се коренят не в бюджета като цяло, а в различното отношение на жените и мъжете към парите.

Дамите приемат парите като листчета хартия, срещу които могат да си купят нови обувки или чанта. Вътрешно те са убедени, че парите са средство да постигнеш нещо, но сами по себе си те не са важни.

За мъжете парите са символ и доказателство за успех. Те не бързат да намерят равностойност на парите в нови материални покупки, а се стремят да трупат богатство, което по-късно да им осигури по-добър живот, обясняват психолозите.

В Париж, Лондон и Ню Йорк се проведе изследване, резултатите от които бяха сензационни. Учените сравнили спестяванията на мъжете и жените и установили, че средният доход на силния пол е с 50% по-висок от този на жените. Спестяванията на мъжете обаче са 24 пъти по-големи от тези на жените. В анкетата участвали представители на двата пола на възраст между 20 и 50 години.