Експерти по връзките анализирали психологическите профили на героите на Шекспир и стигнали до извода, че може би не си е струвало да умират заради любовта си.

Изследователите подложили характера им на същия анализ, използван и при съвременните двойки. Те съобщиха, че измислената любовна двойка не си подхожда особено.

Жулиета можела да бъде по-добра партия за господин Дарси от романа на Джейн Остин "Гордост и предразсъдъци", защото и двамата са съвестни и ценят правилата.

Ромео пък би бил по-подходящ за момиче като Бела Суон от сагата "Здрач", изиграна на големия екран от Кристен Стюарт. И двамата имали невротични характери.

Ромео и Жулиета били едни от 60-те измислени герои, изследвани от експерти на сайта за запознанства eHarmony, който помага на самотни сърца да срещнат потенциални партньори с подобно на тяхното мислене.

Сайтът използва алгоритъм за свързване на хора въз основа на техни черти, описани в профилите им. Всеки герой бил оценен според ключови личностни характеристики, необходимо за успешна връзка, включително темперамент, социален стил и умения за любовна връзка.

"Ромео и Жулиета нямаше да издържат дълго като двойка. Той е прекалено повърхностен за нея от гледна точка на начина, по който оценява партньорите си. Ромео нямаше да откликва на нуждите на Жулиета и да я разбира след угасването на първоначалната искра", заяви говорител на сайта. 

Експертите открили още, че най-съвместима двойка би се получила между Кларк Кент от "Супермен" и Джейн Еър, героинята от класическия роман на Шарлот Бронте, тъй като и двамата искали да прекарват много време с половинката си и редовно показвали на партньора си колко много значи за тях.

Джак Доусън от "Титаник" показал висока съвместимост с Кари Брадшоу от хитовия сериал "Сексът и градът", заради взаимното им желание за физическа привлекателност.

Друга двойка с висока съвместимост са Питър Паркър от "Спайдърмен" и принцеса Леа от "Междузвездни войни" заради желанието им да помагат на другите.