За целите на изследването специалисти от университета на Албърта са анализирали данните за близо 3000 души в три различни етапа от живота им, съобщи "Хъфингтън пост".

Изследователите са открили пряка зависимост между отношенията на участниците с техните родители и качеството на настоящия им любовен живот.

Мат Джонсън и колегите му от изследователския екип са установили, че подрастващите, които са имали позитивни отношения с родителите си в юношеството, на по-късен етап от живота се радват на по-качествени любовни връзки. Тийнеджърите обаче, които са имали проблемни отношения с родителите си в периода на съзряване, в по-късна възраст се сблъскват с проблеми и в любовния си живот.

Това не означава, че родителите са единствените виновници за проблемните романтични отношения на децата си по-късно в живота. "Важно е индивидите да осъзнаят собствената си роля във фундаменталната връзка с родителите и да са наясно, че тя оказва влияние върху бъдещите им романтични взаимоотношения", казва Джонсън.