Денят на раздаване на цветни розови сърчица, пиене на вино и похапване на шоколадови бонбони отмина. Февруари е, а навън е мрачно, кафяво и студено. Но понякога именно такава е и любовта. Често тя е доста различна от представяните ни от Холивуд романтични захаросани картини. Любовта може да бъде брутална, да ви кара да страдате или дори да ви побърка. Любовта е реално, силно и странно чувство.

Ако искате да видите пълната палитра от емоции, свързани с любовта, представени на екран, или ви е писнало от романтични комедии с Адам Сандлър и "по-сериозните" им алтернативи с Ричърд Гиър, то филмите по-долу са идеални за вас, особено като за след 14 февруари.

"Порейки вълните" (Breaking the Waves)

Ларс фон Триер е може би един от най-добрите режисьори не просто днес, а в историята на киното. Датчанинът е майстор-бунтар, показващ винаги среден пръст на установените норми по възможно най-добрия начин. Това можем да видим и в един от първите му филми - "Порейки вълните".

Там любовта трябва да се опълчи на местната силно религиозна общност, да скъса с установените от нея порядки. И не само.

Истински влюбеният човек трябва да се разбунтува и против самия себе си, защото ако не го направи, то той е само умалено копие на егоистичната и еснафска общност, която го обгражда.

"Омарът" (The Lobster)

Какво е любовта? Какви са правилата в нея и на какво са подчинени те? Йоргос Лантимос е майстор на нестандартните филми и "Омарът" е част от странната му колекция започнала през 2009 г. с брутално добрия "Кучешки зъб" (Dogtooth).

"Омарът" ни представя свят, в който хората без интимен партньор са изпращани в специален хотел, където имат 45 дни време да си намерят половинка, защото в противен случай биват превръщани в животно по техен избор (или по-вероятно просто убивани).

Главният герой обаче успява да се спаси от "реинкарнацията си", бягайки и намирайки подслон при бунтовническо общество, живеещо в гората. То е в пълно отрицание на доминиращите норми, а единственото правило е, че всеки човек задължително трябва да бъде сам.

"Омарът" поставя доста интересни въпроси, свързани с егоизма и любовта. Филмът обаче отива една идея по-далеч, за да покаже, че дори коренно различните възгледи за любовта могат да са еднакви в желанието си да я определят и наложат определението си като аксиома над останалите.

"Синьото е най-топлият цвят" (Blue Is The Warmest Color)

Още от името става ясно, че "Синьото е най-топлият цвят" е нестандартен филм, което обаче не му пречи да е доста силен, заради което печели и най-голямата награда на фестивала в Кан - "Златната палма", през 2013 година.

Главната героиня е млада французойка, която се влюбва в друго момиче със синя коса. Ролята на родителите и обществото обаче стои на по-заден план, на преден план са страстта, сексът, съмненията и грешките, характерни за всяка една връзка.

Любовните приказки са запазена марка за Холивуд, а "Синьото е най-топлият цвят" е изключително реалистичен и натуралистичен френски филм. Може би и затова не е изненада, че хепиендът не е част от него.

"Любов" (Amour)

Подобно на Лас фон Триер, Михаел Ханеке е филмов гений, затова не е никаква изненада, че "Любов" също е носител на "Златната палма". За "Любов" може да се говори като за произведение на изкуството, което може да просълзи дори и най-големите циници.

Главните герои са Жорж и Ан - възрастна двойка. Въпреки напредналата си възраст Жорж и Ан все още се обичат и са нежни един с друг. Ан обаче получава инсулт, който я парализира, а след това втори, който замъглява напълно разумът ѝ.

Какво бихте направили вие, ако това се случи с човекът, когото обичате истински от десетилетия?

"Блясъкът на чистия ум" (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)

Джим Кери е известен като комедиен артист, но традиционно прави най-добрите си роли в драматични и тъжни филми. Кейт Уинслет също се представя на изключително високо ниво в един от най-нетипичните и алтернативни филми, излизали от Холивуд.

Сценарият заема някои sci-fi елементи, като наличието на технология за триене на спомени, за да изследва истинската природа на любовта.

Мнозина определят "Блясъкът на чистия ум" като най-добрия и красив романтичен филм. Ако ви се е случвало да сте лудо влюбени, но съдбата да ви изправи пред редица трудности, съмнения и скандали, то със сигурност не просто бихте оценили филма, а след края му бихте запалили цигара или проронили сълза.