Прегръдката е естествена човешка форма на общуване и едно от най-важните действия между хората. Тя е неразделна част от нашето развитие и здраве като хора.

Прегръщаме се, когато сме тъжни, радостни или щастливи. Изразяването на тези чувства и изграждането на доверие с други хора води до по-здравословен живот.

Прегръщането има редица ползи за здравето. Освен че е успокояващо, днес ще ви разкажем за още ползи и защо е хубаво да извършвате по-често това действие.

1. Прегръдките помагат за намаляване на стреса и безпокойството

Снимка: iStock by Getty Images

Ако някой близък е разстроен или тъжен, естествената ни реакция е да го прегърнем и да го утешим. Но това действие не помага само на човека, който има нужда от прегръдка. Доказано е, че физическото докосване намалява нивата на стрес и успокоява човека, но действа по същия начин и на човека, който прегръща. Това ще ви накара да се почувствате щастливи, а щастието води до здрав ум.

2. Прегръдките помагат на децата да развият здрав мозък

Снимка: iStock by Getty Images

Децата трябва да се прегръщат. Това не само е успокояващо за тях, но им помага и да се растат. Човешкият контакт ги кара да развият здрав и силен мозък, а прегръдката е едно от най-положително сензорно стимулиращите неща, от които малчуганите се нуждаят, за да помогнат на мозъка си да расте.

The Genetic Psychology Monographs публикува проучване, което установява, че бебета, които са получили 20 допълнителни минути физическо докосване чрез прегръдка, са постигнали по-висок резултат в оценките на развитието. Бебетата, които са получили по-малко прегръдки през този период от десет седмици, показват драстично по-ниско развитие на мозъка.

3. Имаме нужда от четири прегръдки на ден, за да оцелеем

Снимка: iStock by Getty Images

Не само като деца се нуждаем от прегръдки, за да подпомогнем растежа си, но и като възрастни. Важно е да се прегръщаме, за да подобрим комуникационните умения, да изградим доверие и да намалим стреса.

Според семейния терапевт Вирджиния Сатир, това е от съществено значение за нашето съществуване и за воденето на щастлив живот. "Имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем. Имаме нужда от 8 прегръдки на ден за поддръжка. Имаме нужда от 12 прегръдки на ден, за да растем", твърди Сатир.

Останалите три ползи вижте ТУК