По случай Националния ден на оргазма, отбелязван на днешна дата в страни като Великобритания, САЩ и Австралия, в. "Дейли стар", цитиран от БТА, предлага няколко интересни факта за кулминацията в сексуалния акт:

Идеята за честването идва от Бразилия. Страната обаче отбелязва Националния ден на оргазма през август.

Глобално проучване, направено от производителите на секс играчки LELO показва, че 70 процента от британките достигат нееднократно до връхната точка в сексуалния акт.

Анкетата, обхванала 2200 души от 21 страни, разкрива, че 11 процента от жителите на Великобритания получават минимум един оргазъм дневно.

Първенци по този показател са норвежците - 35% от тях твърдят, че достигат сексуална кулминация поне веднъж на ден.

Най-ощетени по отношение на оргазмите са германците - 2,54% от тях споделят, че никога не са изпитвали върховно сексуално задоволство.

Средният брой на оргазмите в глобален мащаб е два или три седмично.

30% от жителите на Бразилия достигат сексуална кулминация само веднъж седмично.

Най-интензивни оргазми изпитват жителите на Чили, Италия и Испания.

Макар да са в челната тройка по брой на седмични оргазми, при австралийците връхната точка в секса е с най-нисък интензитет.

Най-шумни в леглото в сюблимния момент са бразилците, следвани от норвежците.

Най-сдържана е сексуалната кулминация на португалците, следвани от датчаните.

В действителност между озвучаването на оргазма и неговия интензитет няма никаква връзка. Шумният секс се обуславя от културни различия.

Оргазмът - кулминацията в сексуалния акт, невинаги е постижим за дамите. Едва 64% от тях достигат връхната точка при полов контакт, за разлика от 91% от мъжете.