Присъствието в социалните мрежи се превръща в начин на живот. Те изместват пребиваването ни в реалността, опитват се да влияят върху емоциите и чувствата ни, предопределят нашите житейски нагласи. Обсебеността ни обаче ни води до обезличаване и понякога обезсмисляне на съществуването ни като хора.

Не е ли време да спрем, да помислим върху това: Кои сме ние? Какъв бихме искали да бъде животът ни? Отговорът на тези въпроси, колкото и да парадоксално, можем да открием отново в социалните мрежи, от които искаме да избягаме.

Обръщаме се към TikTok. И попадаме на #boysober. Запознаваме се с неговите правила. Те са толкова прости - никакви приложения за запознанства, никакви срещи, никакви бивши, никакви връзки. А хиляди жени качват видеоклипове, в които описват защо са изтрезнели и възхваляват ползите от това.

Какво би могло да предизвика този тренд? Две думи: приложения за запознанства.

Те преобразяват пейзажа на съвременната романтика, предлагайки удобство, достъпност и обещание за връзка с едно "слайпване". Но се превръщат и в място за тормоз, злоупотреба и нападение. Момичетата в социалните мрежи, които са избрали да бъдат "трезви", смятат, че апп-ът за запознанства е станал токсичен.

Притеснително е, че много респонденти нормализират това поведение, посочвайки, че то е част от това да съществуваш в онлайн пространството като жена.

А защо трябва да е така?

През 2023 г. Австралия свиква Кръгла маса, на която присъства министъра на комуникациите и министъра на социалните услуги. Тогава стигат до консенсунс приложенията за запознанства да бъдат регулирани. Дискусиите подчертават спешната необходимост от строги мерки за борба с тормоза и гарантиране на интегритета на приложенията. Но конкретните действия и регулаторните рамки се осъществяват бавно, което създава предпоставки много жени да се чувстват незащитени и маргинализирани. А отговорността за предприемане на действия за самозащита продължава да пада непропорционално върху жените, които се сблъскват с потенциални рискове, включително тормоз, преследване и злоупотреба, което изисква от тях да бъдат бдителни. Те трябва да проверяват профилите, да защитават личния си живот и да управляват границите на комуникацията.

Чувството на безпокойство и уязвимост отблъсква жените от приложенията. Многобройни проучвания подчертават тревожното разпространение на нежеланите явни съобщения, преследването и измамите, насочени към тях. Този климат на страх не само подкопава доверието, но и обезсмисля основната цел на приложенията за запознанства като места за истинско общуване. За много жени травмата от пребиваването им в тях не си струва възможността да срещнат партньор. Те смятат, че не са готови да жертват психическото или физическото си здраве.

Д-р Лиза Портолан, преподавател в Технологичния университет в Сидни, посочва в своя статия за британския вестник Guardian, че много жени са отблъснати от приложенията за срещи заради чувството на безпокойство и уязвимост. "Многобройни проучвания подчертават тревожното разпространение на нежелани съобщения, преследване и измами, насочени към жени."

През последните години психолози наблюдават и променящо се отношение към любовта и връзките особено сред по-младото поколение. За тях бракът и концепцията за сродна душа все повече се смятат за отживелица, докато самоусъвършенстването и изграждането на по-силни приятелства придобиват по-голямо значение.

Проучване на дигиталното приложение Bumble показва, че почти 50% от 18-24-годишните смятат, че платоничните приятелства са по-важни за тях от романтичните.

Вследствие на това се ражда и трендът "boy sober" (в буквален превод "трезвена от момчета") и включва едногодишна забрана за всякакви срещи и секс. Вместо това жените са призовавани да отделят време за себе си, здравето си и да се концентрират върху бъдещите си лични цели. 

View this post on Instagram

A post shared by Punkee (@itspunkee)

Никакви срещи. Без прегръдки и целувки. Никакви излизания с бивши гаджета. Без situationships (сленг за романтична или сексуална връзка, която не се счита за официална).

Както казахме, през последните години използването на Tinder или пък новото Bumble намалява заради разочарованието, което носят след себе си. Срещу втората компания има дори и заведени искове.

От друга страна, доклад на изследователския център Pew за 2023 г. показва, че Tinder също се свива. Годишните изтегляния на приложението са намалели с повече от една трета спрямо пика му през 2014 г.

Все повече дами предпочитат да имат "hot girl summer" и да са "boy sober".

Да, с идването на Поколение Z "на власт", все повече чуждици се наместват в българския език. Т. нар. "hot girl summer" e фраза, която олицетворява настроение на увереност, любов към себе си и необуздано удоволствие от живота, особено през летните месеци. Става дума за прегръщане на индивидуалността, празнуване на свободата и пълноценно изживяване на живота. Терминът се е превърнал в призив в социалните медии за овластяване и позитивизъм, насърчавайки хората да се чувстват добре в кожата си и да се наслаждават на живота си безрезервно.

"Кръстница" на фразата е рапърката Megan Thee Stallion, чиято песен, носеща същото име, се превръща в химн за неповторимо състояние на духа. Сленгът бързо се налага и в платформите на социалните медии, като се превръща в по-широко културно движение.

Фразата символизира безгрижна и уверена нагласа. И намира отклик сред широка аудитория, която прегръща посланието й за себеутвърждаване. Самата изпълнителка насърчава в песента си да бъдеш себе си, да живееш уверено и истински и да бъдеш душата на компанията. А какви са условията на "hot girl (summer)"?

Да си винаги любезна, да си уверена, да си обръщаш нужното внимание и да не се влияеш от фактори, които така или иначе не зависят от теб.