Недоказани с научни изследвания представи за секса се разпространяват по цял свят, дори и сред младежите. В. Монитор предложи опровержение на някои от най-разпространените митове, в които вярват съвременните мъже.

ЗА ВЪЗДЪРЖАНИЕТО

Древните китайци вярвали, че „ако мъжът се въздържа от секс, ще бъде дълголетник”. Физиолозите обаче твърдят точно обратното. Мъжът имат нужда от поне два пъти секс седмично. Неколкократно проведени научни изследвания са доказали, че представителите на силния пол, които се занимават редовно с креватна гимнастика, живеят средно 8 години по-дълго. Честият секс е най-добрата профилактика срещу простатит и рак на простатата.

ЗА ПРЕЗЕРВАТИВИТЕ

„Дори с кондом можете да хванете венерически болести и СПИН”, твърдят много списания. Общо взето, това са глупости. При правилно използване презервативът е най-доброто средство за предпазване от полови инфекции. Вероятността от предаване на венерически заболявания е нищожно малка. Ето няколко съвета за правилно използване на презерватива, някои от които са очевадни, но според сексолози не се спазват от стряскащо голяма част от мъжете:

- всеки път ползвайте нов презерватив

- веднага след еякулация си извадете пениса от влагалището

- след еякулация не докосвайте влагалището с члена

ЗА ИМПОТЕНТНОСТТА

Импотентността е, когато мъжът не може. Когато не иска, това се нарича недостатъчно полово влечение и всички сексолози и психотерапевти включват този въпрос в оценъчните тестове на пациентите си. Недостатъчното полово влечение се определя като еректилно разстройство и е важен симптом за нарушение на общото здраве на пациентите.

ЗА ВРЕДАТА ОТ СЕКСА

Битува мнението, че в зряла възраст сексът може силно да увреди здравето. Всъщност е точно обратното. При мъжете, които имат полови контакти 2-3 пъти седмично, вероятността от инфаркт и инсулт намалява два пъти. Сексът е отлична и същевременно доста приятна гимнастика, която в зависимост от времетраенето изгаря около 200 килокалории, колкото и 15-ина минути бавно бягане. Освен това увеличава производството на тестостерона, като така води до общо укрепване на костите и мускулатурата.

ЗА ВЪЗРАСТТА И СЛАБОСТТА

Мнозина са убедени, че половата функция на мъжа естествено отслабва с напредване на възрастта. Това също не е съвсем така. Лекарите смятат, че всеки мъж може да има пълноценен сексуален живот до 65-70-годишна възраст. Статистиката показва, че почти всички мъже, които са отивали в клиника с различни нарушения на ерекцията и преждевременната еякулация, са решавали проблемите си или с медикаменти, или с помощ от психотерапевт.