Тревожно, но факт - през последните няколко години глобално нивото на разводите се е увеличило многократно. За пример - жена от Малдивите, където нивото на разводите е най-високо в света, минава средно през три развода преди да навърши 30 години.

Статистиката не е никак обнадеждаваща, а специалисти от Харвард са се заели да разплетат мистерията около това явление и да обяснят от какво зависи силата на един брак.

Те се фокусирали върху проучване на 6300 двойки, за които са събирани данни през последните 45 години и установили, че, макар съпрузите да се развеждат по различни причини, възможността за развод се увеличавала с 30%, ако мъжът е безработен.

Най-вероятно е да се разведат мъже, които нямат работа, с временна заетост са или работят на непълен работен ден

Причината е, че този факт се превръща в постоянен повод за конфликти с тяхната половинка, което води до скандали и много напрежение в брака.

При обратната ситуация, в която жената е безработна, това не засилва вероятността от развод.

В наши дни повечето жени са отдадени на това да търсят баланса между кариерата и семейството, но според проучването, работният статут на жената няма ефект върху вероятността от развод.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Събраните данни от изследването не са показали нито положително, нито отрицателно въздействие на финансовото състояние на жената върху развода.

Съществуват и много фактори, които не са обхванати от проучването

Разбира се, двойките са различни и тези изводи, направени от проучването, не могат да се отнесат до всяко семейство. Факт е, че в изследването не са влезли еднополови двойки. Също така съществува вероятност финансовата независимост на съвременните жени всъщност да се превърне в една от причините за евентуален развод, но все още няма валидно доказателство за тази теза.

Наличието на стабилна работа на партньора е не по-малко важно и за все още необвързаните хора

Според друго проучвате, наличието на стабилна работа у партньора е считано за секси качество и за двата пола. Но, докато за мъжете не е чак толкова важно дали бъдещата им половинка има работа, или не, то за жените това е факт от решаващо значение при избора на партньор. 75% от жените са заявили, че няма да започнат връзка с мъж, който няма работа и има дългове.