Как да разберем, че раждането наистина е започнало? Възможно ли е да не разпознаем истинските родилни контракции? Ами ако отидем твърде късно в болницата? Това са част от въпросите, които най-много ме измъчваха преди първото раждане. И колкото и наивно да звучи, от разговори с други майки знам, че съвсем не съм единствената. Казват, че когато истинското раждане настъпи, няма как да не разбереш. А дали наистина е така? Реших да споделя с вас всички признаци на започващото раждане, които научих от разговорите ми със специалисти и от моя троен опит.

Първо искам да кажа, че клишето "Всяко раждане е различно" е абсолютно вярно. Поне в моя случай. Все пак трябва да уточня, че аз не съм класически пример, тъй като две от ражданията ми бяха предизвикани с лекарства по медицински причини. Но това е друга история.

Ето и знаците, които най-точно ще ви подскажат, че големият момент е настъпил:

Снимка: Shutterstock

Гнездене

Тази дума винаги ме е карала да се чувствам като майка квачка, а може би точно това е целта й. Но това е думата, описваща инстинкта на една бременна жена да приведе къщата си във възможно най-подреден вид и да подготви всичко до най-малка подробност за бебето. Да си призная, не съм сигурна дали при мен се прояви или просто съм била подвластна на манията на съпруга ми Илиян да се чисти постоянно. В общия случай при много бременни жени с наближаването на раждането се появява едно необяснимо желание да изчистят всичко, да изгладят всички малки бебешки дрешки и да изтъркат с четка за зъби и белина фугите между плочките. И да, това е свързано с наближаването на раждането и за съжаление на много мъже този инстинкт изчезва с появата на бебето и остават навиците, които сме имали и преди това.

Подготвителни контракции (Бракстън - Хикс)

Често през последните седмици от бременността се наблюдават контракции на матката. Те могат да започнат още в 5 -7 месец, а може и да не ги усетите до края. При тях матката контрахира и коремът се събира на топка и втвърдява. Подготвителните контракции са безболезнени, нередовни и не показват началото на раждането.

Повишено кръвно налягане

Някои специалисти твърдят, че няколко дни преди раждането кръвното налягане леко се повишава. Ако следите често кръвното си налягане, лесно ще забележите тази тенденция. Все пак е важно да уточним, че говорим за леко повишаване. Ако кръвното ви е значително по-високо е хубаво веднага да се обърнете към лекар, тъй като може да е симптом на сериозно състояние по време на бременността - така наречената прееклампсия.

Тапа

Всяка бременна жена се сблъсква с понятието "Падане на тапата". Всъщност, "тапата" е слузесто образувание, което блокира отварянето на шийката на матката и предотвратява навлизането на бактерии към нея, като така защитава плода от опасни инфекции. Цветът и консистенцията варират и тя може да е бледорозова или дори кафява. Количеството обикновено е около една супена лъжица. Самото падане може да стане постепенно и в продължение на няколко дни да намирате части по бельото си или тоалетната хартия. Не всички жени усещат падането на тяхната тапа. Колко време след падането на слузестата запушалка започва раждането също е въпрос без конкретен отговор. Раждането може да започне след дни, но и едва няколко часа след нейното падане. При мен на два пъти се случи тапата ми "да падне" повече от седмица преди самото раждане, като втория път падаше на части в продължение на два дни. Важно уточнение е, че тапата може да се възстанови, така че не се притеснявайте, ако падне много рано, но се консултирайте с вашия гинеколог.

Снимка: Shutterstock

Слизане на плода

Един от признаците, за които все забравях, а уж следях за него, беше по-лесното дишане. Всяка бременна в деветия месец жена знае колко трудно е човек да диша. Звучи налудничаво, но е така. Бебето притиска вътрешните органи и понякога е трудно не само да си поемеш въздух, но и да се храниш. Дори е възможно да изпитваш болка при хранене (благодаря ти Виктория, че се погрижи да не кача много в края на бременността). С наближаване на раждането е възможно да усетите внезапно облекчаване и изведнъж да започнете да дишате много по-леко. Причината е, че бебето слиза надолу към родовия канал и се подготвя да излиза, като така вече не притиска толкова органите. При първа бременност това обикновено се случва около седмица и повече преди раждането, а при последващи бременности ден-два.

Промени в движенията на плода

Когато раждането наближи, може да се наблюдава и намалена активност на плода. Нормално е да усещате бебето да се движи по-малко и да не е толкова активно. Много е важно обаче да знаете, че ако не чувствате движения на плода в продължение на няколко часа, трябва незабавно да се отправите към болницата. По-добре да ви проверят и да сте спокойни, че всичко е наред.

Скъсяване и изглаждане на шийката на матката

Скъсяването и изглаждането на шийката на матката също са едни от признаците за настъпващо раждане. По време на бременността шийката на матката е с дължина около 3-5 см. В последните седмици тя започва да се скъсява и изтънява. Освен това започва да се разширява или разтваря и така получаваме разкритие. Разкритието се измерва в сантиметри, като при достигането на 10 см се счита, че имаме пълно разкритие. Това, че имаме разкритие от 2-3 см обаче не означава, че ще родим веднага. С Виктория, моето второ раждане, аз бях с такова разкритие в продължение на месец преди да започне самото раждане. Разбира се, бях стриктно наблюдавана от моя гинеколог.

Изтичане на водите

Кой не е гледал филм, в който на бременната изненадващо й теква водопад между краката и така започва раждането? В реалността обаче нещата не винаги се случват така. Много държа да ви споделя за този факт, тъй като мен никой не ме беше информирал, че е възможно околоплодният сак да се спука високо и тогава водите буквално капят, а не изтичат. Както се досетихте, моето единствено спонтанно започнало раждане стартира точно така. Рано сутринта усетих, че "нещо" ми капе на бельото и след като това продължи до обяд вече реших да отида до болницата да проверя. Там ме приеха в спешния кабинет и аз гордо съобщих на дежурната лекарка, че бих искала тест за изтичане на води (ако имате такива съмнения е хубаво да сте сложили превръзка, от която да вземат проба, която при наличието на води се оцветява). Докторката ме погледна, усмихна се и каза, че тест няма нужда да правим. В същото време водите ми бяха започнали да се стичат по-силно и вече имаше локва под мен. Възможно е и водите изобщо да не изтекат самостоятелно и в този случай се налага лекарят да спука околоплодния мехур. Тук мога да ви успокоя, че изобщо не се усеща и грам не боли. Важно е да знаете, че ако водите нямат бистър цвят, а са мътни или зеленикави, не губете време и веднага тръгнете към болницата, защото може да става въпрос за страдание на плода.

Контракции

И последният признак, върху който ще се спра, са именно родилните контракции. Казват, че ужасно много боли и няма как да ги сбъркаш. И тук обаче важи правилото, че всяко раждане е различно. Аз съм имала изключително болезнено раждане и такова, което си беше напълно търпимо. Родилните контракции до голяма степен приличат на болезнени подготвителни контракции, но обикновено се отличават с това, че са регулярни. Затова и при най-малко съмнение започнете да ги засичате. Болката може да се чувства както като менструална болка или напрежение в кръста, така и като силна и режеща болка. Ще почувствате как контракцията се надига и става все по-болезнена, докато матката се втвърдява. Контракцията достига връх и след това се уталожва. През този период от време болката престава. Това е отпускането преди настъпването на нова контракция. Отбележете си интервала между две контракции. При по-голямата част от раждащите жени контракциите започват около 8-12 часа преди самото раждане. Отначало са леки и с честота около 40 минути. След това стават все по-чести, като периодът на скъсяване между две контракции преди раждане е различен при всяка жена. Гинеколозите съветват да се тръгне към болницата, когато контракциите станат на 10 минути при първо раждане. При следващите раждания може да тръгнете и веднага щом станат регулярни, тъй като често нещата се случват по-бързо.

Естествено, има и много други признаци за настъпването на родилния процес, като акне, подобряване на съня, загуба или увеличаване на апетита, емоционална нестабилност, замаяност, внезапен прилив на енергия, загуба на тегло, подуване, кихане. Но всеки един от тях не означава непременно, че раждането е започнало. Най-добрата идея е при най-малките съмнения да се обадите на вашия гинеколог, който най-точно ще може да ви каже дали трябва да тръгвате към болницата незабавно или имате още малко време преди да се срещнете с вашето дете. Но за едно са прави хората - раждането няма как да го пропуснеш! За да не пропуснете и нещо важно, което трябва да вземете с вас в родилното отделение, гледайте следващия епизод на Fab Mama в понеделник, когато ще ви разкажа за най-важните неща, които да вземем с нас в болницата.