В първия за 2024 година епизод на "Гласът на Мама" ви представяме книгата на Клер Стрид "Неуправляеми или атипични?", издадена наскоро от издателство "Колибри". 

Клер Стрид е извървяла пътя на "странните птици" като дете, а днес помага на семействата и възпитателите да се справят по-добре. Самата тя е с дислексия, дискалкулия и висок потенциал.

Изучавала е невронауки, неагресивни модели на комуникация, работи като консултант, преподавател и личен коуч по емоционална и междуличностна интелигентност. В тази книга тя ни обяснява как функционират тези не-обикновени деца, споделя правилния подход и практическите средства, с които да им помагаме без чувство за вина и непрекъснати битки.

Слушайте тук:

Деца аутисти, "странни птици", свръхчувствителни, с "дис" разстройства, с висок потенциал, атипични или просто различни - тази реалност се определя с термина "невроразнообразие" и засяга 20% от населението.

Как да отгледаш дете, което не се вписва в общоприетите рамки, а системата иска непременно да го вкара в тях? Как да изградиш личността си, когато те третират като проблем?

В тази книга тя ни обяснява как функционират тези не-обикновени деца, споделя правилния подход и практическите средства, с които да им помагаме без чувство за вина и непрекъснати битки.

Източник: Издателство "Колибри"

В студиото при Криси и Юлия е Екатерина Виткова от издателство "Колибри", която споделя с нас кои са най-важните съвети, които Клер Стрид дава за комуникация с различните деца. 

"Клер Стрид твърди, че особеностите на тези деца трябва да се комуникират със самите тях, без да се опитват да го променят или да му се обяснява, че нещо не е както трябва. Детето трябва да приема своите особености и да не се чувства притеснено от тях" казва Екатерина Виткова. 

Клер Стрид обяснява, че по-различните деца силно се подценяват и затова трябва да се работи върху това те да приемат самите себе си. 

"Книгата е за масова публика и насочена за родители и всякакви хора, които имат такива познати".