Вас страх ли ви е от "Момо"? Защото аз умирам от ужас! Независимо дали подобни изроди наистина съществуват, истината е, че реална опасност за децата ни, които пркарват все повече време в интернет, има.

Напоследък все по-задълбочено и все по-разтревожена се замислям над това как да предпазя децата си в киберпространството. Защото, нека сме честни, колкото и да се опитваме да ограничим времето с таблети и телефони, нашите деца живеят в свят, от който интернет е неизменна и неизбежна част. И колкото по-големи стават, толкова по-невъзможно е да елиминираме напълно ползването на електронни устройства и да сме сигурни, че малките ще сърфират безопасно.

Ужасно много ме плаши фактът, че напоследък освен на постове за гореспоменатата гадост и играта "Син кит", попадам на все повече реални оплаквания от майки, чиито деца са контактували в интернет с възрастни, представящи се за техни връстници. Дори не искам да си представям що за хора са това и какви са реалните им намерения. Знам само, че по никакъв начин не мога да приема непознат възрастен да си пише с дете. Ама по никакъв! И тук нашата роля като родители е да реагираме адекватно и незабавно.

Снимка: digitaltrends.com

Опасностите за децата според възрастовите им групи

За съжаление, колкото по-големи стават дацата, толкова повече се ограмотяват технически, а това води до по-широк достъп в интернет. В същото време едно хлапе между 6 и 9 години е все още твърде наивно и доверчиво. На такава възраст децата вече играят и на онлайн игри. Това обаче позволява на възрастни и недоброжелатели да осъществяват контакт с вашето дете посредством тези игри. 

Снимка: Alexander Dummer/Unsplash

Преминавайки към групата на 10 до 15-годишните, навлизаме не само в началото на пубертета, но и в дълбоките дебри на социалните медии и милионите опасности, които крият те. Обикновено на тази възраст децата започват да създават профилите си в Instagram, Facebook и Snapchat, за да общуват със своите връстници. Те често не виждат проблем в това да си пишат с непознати. Отдайте го на любопитство, чувство на удовлетворение от проявен интерес или "невинно" забавление. Последните тенденции, обаче, отнасящи се до неприличните тийнейджърски селфита в социалните мрежи, са повече от стряскащи. Според статистики на ГДБОП и МВР в момента около 30% от детското порно в интернет е правено от самите деца. Мен това не просто ме плаши, а ме ужасява до смърт! Да не говорим, че различни статистики сочат, че около 20% от децата вече са ставали жертва на реч на омразата и онлайн тормоз. А всяко хлапе, прекарало време в интернет, е станало свидетел на нападки и унижения.

Снимка: livescience.com

Последната група на вече "големите" между 16 и 18 години пък сочи за различна, но също толкова неприятна тенденция. Макар да претендират, че са вече големи, могат да се справят сами с живота си и нямат търпение родителите им просто да се изпарят и да ги оставят на мира, тези почти зрели хора умират да се тормозят в интернет. И то как! Психологическите атаки често започват в интернет, но бързо стигат до физически саморазправи в училищния двор или пред блока. Хубаво е все пак да споменем, че тук опасностите в киберпространството рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици на употреба на мрежата.

"Модерните" интернет бедствия

"Умните" детски джаджи имат вградени процесор и операционна система, свързани са с интернет и позволяват на децата да ползват различни функции и приложения. Такива са например познатите интерактивни динозаври или новата кукла Барби, които не просто възпроизвеждат криво-ляво определен набор от думи, но провеждат цял разговор с детето. Принципът на тези играчки е да се свържат онлайн чрез приложение, инсталирано на смартфон или таблет.

Снимка: theverge.com

След като детето им каже нещо, играчките го записват и изпращат към контролен център, където записът се анализира, след което умната джаджа отговаря с предварително запаметена фраза. Тази функция, макар и привлекателна на пръв поглед, повдига въпроси, свързани с контрола над информацията, споделена от децата. И това съвсем не е безпочвено. Специалистите по интернет сигурност твърдят, че защитата на персонална информация, натрупвана при ползването на умни играчки все още не е достатъчно развита.

Към производител на подобни играчки са подадени оплаквания, според които личните данни на 6 милиона потребители, включително над 200 000 деца, са били откраднати след хакерска атака на сървърите на компанията. Всички данни се събират по време на игра или при задължителната регистрация на играчката онлайн. Сами можете да прецените колко опасни могат да бъдат тези играчки. 

Снимка: Simon Hill/Digital Trends

Друго нещо, за което тряба да внимаваме, са модерните в последно време предизвикателства, които изискват от децата да направят нещо опасно, да го заснемат и споделят в социалните мрежи. Всички би трябвало да сте чули за последното "Момо", което стряска децата, изскача от всяко видео или игра и отправя ужасяващи заплахи.

Преди това на мода бе 48-часовото предзивикателство, което караше подрастващите да избягат от вкъщи за две денонощия, за да проверят колко лайка ще получи съобщението за тяхното изчезване.

Година по-рано се шумеше много около играта "Син кит", която принуждаваше деца да извършат серия от самонараняващи и животозастрашаващи действия. Дори се твърдеше, че има стотици деца, които са се самоубили в следствие на предизвикателството.

Истината е, че няма категорични данни, че тези предизвикателства наистина съществуват. Няма как да не се запитаме обаче защо и кой създава подобни ужасии и с каква цел. Специалистите и тук имат обяснение, а то е свързано с нашумелите напоследък "кликбайт" сайтове. Това са страници, които печелят от посещения и привличат потребителите със сензационни фалшиви новини.

Методи и практики, с които да предпазим децата си

След като изброихме всички интернет гадости, които могат да стигнат до нашите малчугани, следва и най-важният въпрос - какво всъщност можем да направим?

Ето и някои прости правила, които ще ни помогнат да сме много по-спокойни, докато отрочето ни сърфира в нета:

1. Говорете с детето си и заедно сърфирайте в интернет. Така то само ще ви покаже какви игри и приложения използва и въвежда ли лични данни. Освен това по този начин малките ще придобият част от вашите интернет навици, които би следвало да са разумни и отговорни. Обяснете им адекватно какви рискове крие киберпространството за тях.

Снимка: cybersafetycop.com

2. В България вече се провеждат семинари по интернет безопасност, адаптирани и за деца. Не се колебайте и заведете детето си.

3. Инсталирайте приставка към браузъра, която да маркира нивото на безопасност на всеки сайт. Подобни програми сигнализират с определени цветове различните нива на безопасност, които детето ви може лесно да се научи да разпознава. Не пропускайте да се запознаете и с програмите за родителски контрол, които вършат чудесна работа при по-малките деца.

4. При проблем или съмнения за рискова ситуация се свържете с Националния център за безопасен интернет на тел. 124 123.

И тъй като светът на интернет изобщо не е безопасен, не ми остава друго освен да пожелая успех на всички нас! Защото определено ще ни трябва!