Вторият сезон на подкаста на dir.bg  - "Гласът на Мама" започна с разговор за една от най-костеливите теми табу в нашето общество - менопаузата и нейните отражения върху Жената 40+. Продължаваме го като част от световната кампания на VICHY - “MenoTalks”, в която се включват водещите Юлия Владимирова и Криси Димитрова, заедно с техните специални гости. Както първите бръчки и няколкото трудни за сваляне с напредването на годините килограми се отразяват на психиката, така и този конкретен  момент на зрялост оставя своите следи по жените, които се оказват в нова фаза от живота си. Най-подходящият човек за такъв деликатен разговор определено е психологът и член на Българската асоциация по психотерапия - Мадлен Алгафари.

Защо тези теми са важни да бъдат повдигани в разговорите между жени и жени, но и жени и мъже? 

"Със сиурност такива разговори могат да са проблемни, ако жената се притеснява от остаряването си. Има едно общоприето мнение, че мъжът с годините става по-хубав, докато жената е най-красива в най-младата си възраст. Това е повече от нормално и няма как да опровергаем природата. Имам пиетет към страростта, вероятно свръзан с начина, когато някога като дете ми протичаха ваканциите. Майка ми е етнограф и ходех с нея по експедиции и се срещах само със стари баби и дядовци, за да събираме текстове на песни, предмети за етногрфския музей... Тези мъдри жени, чиито бръчки имат толкова много история - лична и не само... Имаха такова любовно, топло, грижовно присъствие, че ми се е запаметило като нещо много хубаво", споделя Мадлен Алгафари. 

Снимка: Ангел Юруков

Заедно с Юлия и Криси обсъждат тенденциите не само у нас, но и в Холивуд - може ли да се пребори стереотипът, според който някак на жената не ѝ е позволено да остарява. Юлия Владимирова дава за пример последната фотосесия на Никол Кидман, преоблякла се като лолита в екип на мажоретка. 

"Животът е удължен днес. Едно време предците ни са живеели много по-кратко. Няма нищо лошо да се стараем да изглеждаме здрави и да търсим естетиката, но като всяко нещо има една граница, която ако преминем - се превръщаме в карикатури. Може и да стане смешно, ако не е съответно на възрастта. Другата крайност е тоталното занемаряване, това също не е нещо положително, но тази мода с всички възможни корекции, които се правят по тялото би могло да бъде форма на голяма автоагресия. Да робуваш на едни такива критерии, това е чисто психологическото неумение да приемем нормалността на това, че времето има този линеен ход. Превозното средство на душата, която не остарява, се амортизира все пак", отбелязва психотерапевтът. 

Как жената може да изглежда секси в най-зрелия период в живота си? Дава ли менопаузата отражение на отношенията ѝ с мъжете?

"Да си секси не е свързано непременно с бръчките, особено ако хората истински порастват. Ако един мъж се привлича от едни струговани, женски тела, този мъж до голяма степен не е излязъл от момчешкото и не е влязъл в мъжкото. Така например ако жената търси излязал от списание младеж, то тя не е излязла от момичешкия си светоглед и не е влязла в женското. Когато влезем в зрелостта си отвътре, тялото на партньора ни отсреща истински ни харесва! Говорим за нормалните възрастови промени, които могат да бъдат и много обичани", споделя мнението си Мадлен Алгафари. 

Според нея, голямо значение има енергията. Ако видите младо, намусено лице, няма да е красиво. Но ако видите ведри баба и дядо, те ще изглеждат красиви. Човек възприема цялото лъчение, което идва от другия. 

Как една жена съумява здравословно да привлича зрелия мъж? 

"Начинът на мислене. Трябва да излезем от черно-бялото мислене. Да не мислим като малките деца, които казват: "Той/Тя така -значи е това".. Ние сме автори на случващото се, но мислейки по зрял начин, ще приемаш симптомите на зрялата възраст като нещо нормално, със своите плюсове и минуси". 

Етапите на възрастта са част от порастването.

Защо у много жени, обаче, има чувство на срам? 

"То е резултат от старото, сексофобно мислене, свързано и с репродуктивните показатели на жената, за срамно, мръсно, грях, наказауемо. Носи се този отпечатък, но мисля, че това вече е отживелица. Поколенията се променят", споделя от опита си психологът.

Жените трябва да си дават реална оценка във всичките си светлини - като жена, партньорка, колега, майка, приятелка. Важно е да дадем дума на всичките си вътрешни аспекти, споделя Алгафари. 

Така че, когато те "погнат" вълните, ние сме в критическата няколко пъти в живота си: когато се раждаме, когато ни никнат зъби и прохождаме, когато тръгваме на училище, когато сме  пубертета, когато раждаме сме в критическа...

"Тоест всичките качествени трансформации в живота ни са версия на криза, тоест критическа. Но криза означава и качествена промяна - отиване на следващо ниво на живеене, значи шанс - на Изток дори йероглифът е един и същ. В този смисъл жената в тази възраст получава повече пространство за самата себе си!"  

Какво още Юлия и Криси говорят с Мадлен Алгафари за най-сладките женски моменти, за удовлетворението, приятелсвата и 40+ като новите 20 - чуйте и вижте във видеото към подкаста тук >>>

Първите два епизода на втория сезон на подкаста за част от световната кампания на VICHY - “MenoTalks” и серията им козметика за зряла кожа

Снимка: Ангел Юруков

***

В периода около менопаузата хормоналните промени могат да ускорят остаряването на кожата, което води до загуба на еластичност, плътност и отпускане на контурите.

Изглаждащият и стягащ дневен крем за суха кожа Vichy Neovadiol Peri-Menopause връща на кожата загубената еластичност и стегнатост и оптимално я подхранва. Vichy Neovadiol Peri-Menopause със съдържание, обогатено с Pro-Xylane ефикасно намалява видимостта на признаците на менопаузата и оставя кожата нежна и сияйна. 

*Специален проект на "Гласът на Мама" & Vichy с продуктово позициониране!