Количките "Мачбокс", картите за игра "Меджик" и книжките за оцветяване намериха място в Залата на славата на играчките.

Новите попълнения бяха избрани от експертна група измежду номинирани играчки, сред които Грижовните мечета, Малкото пони, Господарите на Вселената, Дженга и други. Те вече заемат достойно място в музея "Стронг" в Рочестър заедно с 68 предишни победители, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Количките "Мачбокс" попадат в Залата на славата на играчките осем години след основните си конкуренти "Хот Уилс", въведени през 2011 г.

"След появата си на пазара през 1953 г. количките "Мачбокс" предизвикват истинска революция. Името им се превръща в синоним на миниатюрни возила", отбелязва главният куратор Кристофър Бенш.

Понастоящем двата конкурентни бранда в областта на миниатюрните коли са собственост на компания "Мател".

Картите "Меджик" се появяват през 1993 г. Търсенето е толкова голямо, че от "Уизардс ъв дъ Коуст" незабавно се сблъскват с проблема с покриването му. Популярните карти впоследствие вдъхновяват книжна поредица, електронни игри, сериал на Нетфликс.

Нюйоркската печатница "Маклафлин брадърс" получава признанието за появата на първите книжки за оцветяване през 80-те години на 19-и век. През последните години заниманието придоби популярност сред възрастните като средство за намаляване на стреса и стимулиране на творчеството.

За да попаднат в Залата на славата в музея "Стронг", играчките трябва да са масово разпознаваеми, да стимулират познание, творчество и откривателски дух, да са се радвали на популярност десетилетия или повече.