Естер Ривера не харесва определението "самотна майка". Смята, че откакто Сами се е появил на този свят преди 5 години, няма как да се почувства сама дори за секунда. Предпочита да се определя като самостоятелна, млада майка и същевременно комуникативно, градско момиче. Тя е от онези красавици, които може би сте виждали в музикалните видео клипове. В последният от тях - към песента на близначките Алекс и Влади "Мафиот" е Мадам Мафия.

Родена е в Сантяго де Куба, през 1993 година в голямото семейство на татко Алфредо. Живяла е там до двегодишна възраст, когато родителите й решават да се приберат в България, където животът не зависи от кубинската либрета. (бел.ред - книжка с купони за продоволствени продукти и разпределяне на дажби)

"Спомени от острова нямам, но може би заради кубинската ми кръв обичам музиката, без която не мога. Като дете си спомням ясно каква бях - щура, дива, луда, каквато съм сега. И какъвто е и Сами - с пипер в дупето", смее се Естер.

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Докато Сами вършее по празничните коридорите на Сердика Център, пощурял от опасната близост на толкова много играчки, Естер трудно успява да си поеме дъх. Коледното пазаруване е същинско изпитание, но пък радостта в очите на екзотично изглеждащия палавник, който заговаря непознатите и ги кара да се усмихват си струва усилията.

"Не мога да стоя на едно място - като сина ми Сами. Крушата не пада по-далеч от дървото", казва Естер.

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Тя е едно от познатите градски лица на София. Може да я срещнете предимно в клубове, където се слуша хип хоп. С вроден усет за ритъм и танци в стил сон кубано е и вярва, че "сиренето, виното и приятелите трябва да са стари", както гласи традиционна кубинска поговорка. Дали заради това, че из София често я гледат странно, а когато заговори на български -още по странно, е запазила силна връзка със сестрите си. Защото за Естер семейството е една от най-важните съставки на щастливия живот.

"Тази Коледа е различна, експериментална, защото за първи път със Сами ще я посрещнем в отделен дом, а не при родителите ми. Предприех важна стъпка, но по-интересното е, че малко преди Коледа, преди да се пренесем в новия ни дом ме преследваше един сън за Голямата къща".

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

В съня на Естер Ривера, Голямата къща е неин дом, който се намира край вода. Повтарящото се видение първоначално я плаши, но след това решава да го приеме като оптимистична прогноза. Както прави всичко в живота си. Естер е от онези майки-героини, които децата гледат с обожание в очите. Работи, грижи се за детето си и същевременно смята да се завърне към рисуването, с което се занимава от малка.

"Помня как учителя ми по рисуване ми казваше: "Не си, Естер, за тука. Спъва те тази държава". Винаги съм мечтала да живея в чужбина, но винаги се връщам в България", казва смуглата красавица. Докато вървим по коридорите на мола, мъжете се обръщат след нея. Тя не е от слабите момичета, което не й пречи да се включва в модни дефилета. Снима се в музикални клипове и в чужбина, като едно от любимите й превъплъщения е в песен на френския рапър Фатал Базука.

"По принцип като цяло хората не крият, че ме забелязват. Като ме видят и ме гледат странно, което за мен е невероятно, вече сме в 21-ви век. Не знам, може би защото кожата ми не е толкова черна, като на някои кубинци, не съм имала сериозни проблеми с расизма като малка. Даже напротив -най-хубавите ми спомени са от тийнейджърските години, когато посещавахме култовия клуб Bony`s , където пускаха хип-хоп. Хубав период, който ме изгради като личност."

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Особено интересна с карибския си дух и външен вид Естер се оказва за френския и немския музикален пазар, като участва в няколко продукции.

"Не е трудно да се набуташ в чуждестранна продукция като цяло, особен покрай киноцентър "Бояна". Всеки път пред камера е интересно. Виждам се с нови хора, а това, което ни събира е, че трябва да се трудим заедно, за да се получи накрая както трябва. Общата цел сплотява хората в такъв момент", смята момичето от клиповете.

Широко усмихната е и казва, че не дълбае в проблемите.

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

"Непрекъснато съм в роля, не знам дали хората винаги ме разбират. Само дето в живота нямам режисьор. В последния клип на Алекс и Влади така се получи кадъра, че съм като Шефка на всички красавици от клипа, с двама души охрана. Мадам Мафия - изиграх я от сърце", смее се младата майка.

Преди две години пробва късмета си в Лондон, където изживява драматична връзка и се прибира отново обратно в България. Не й е проблем да сподели, че с бащата на Сами се разделят, защото е имал паралелна връзка. Говори за проблемите с лекотата на жена, която ги е преодоляла.

"Преглъщам лесно, защото знам, че всички имат проблеми. Животът не свършва с проблемите, както и проблемите не свършват. Трябва да си позитивен, за да ги изгониш от главата си, да не се вглъбяваш, за да не се губиш в циклене"

Въпреки, че е доста активна и харесвана в социалните мрежи, категорична е, че не се опитва целенасочено да се харесва на хората.

"Който ме познава, ще си ме харесва. Като майка на Новото време, искам да науча Сами да разбира, че социалните мрежи са важни дотолкова, доколкото ти ги направиш. Ти си голяма част това, което си у вас през деня. В социалните мрежи го играем други"

Най-градската черта от характера е комуникативността й - много обича да се запознава с нови хора. Както и малкия Сами. За около един час вече се здрависва с новите си приятели на втората обиколка из Сердика Център.

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

"Най-голямото ми изпитание до момента е да съм майка, която да се справя с всичко. И понеже Сами е супер герой, то и аз трябва да съм Супер Мама, за да не го разочаровам. Хубавото е, че сме горе-долу на един акъл и израстваме заедно. Мислех си наскоро, че в България трудно се гледат деца. После си казах - навсякъде се гледат трудно", разкрива за майчинството Естер.

Не обича да се напряга да броди по институции и да се занимава с бюрокрация. Казва, че за да намали таксата за детска градина на сина си е трябвало да доказва с още 10 документа написаното в акта му за раждане.

"Дразня се на неправдата, защото знаем, че има малцинствени групи, където безработни майки и непризнати деца получават много повече от заетите на пазара на труда. Излиза, че да работиш означава, че всичко ще ти се дава по-трудно. Затова терминът "самотна майка" не ми пасва. По-добре да е самостоятелна майка", с чувство за хумор разкрива Естер за градските си неволи.

Иначе да си градско момиче има и хубави страни. Казва, че й се е случвало да й падат на колене на парти и да й се кълнат в любов.

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

"Едно момче ме хвана за ръката и и каза: "Толкова си красива, че не мога да те пусна и ако не си тръгнеш сега няма да спра да те целувам". Стана ми странно и романтично, но в крайна сметка си тръгнах, да не ми налети наистина".

Иска да живее в Канада, където се надява да срещне Риана.

"А аз искам да видя китове", казва Сами, който е фен на големите риби. Малкият палавник следи майка си Естер навсякъде и не пропуска да отбележи колко добре и стои това червило и тези очила.

"По време на снимките на един клип подготвяха мен и другите момичета. Сами ме погледна втренчено и каза сериозно пред всички: "Мамо! Ти си най-хубавата тук от всички". Той ми дава всичко в този живот, държи ме жива.

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

Майчинството не пречи на Естер да бъде екстравагантна и забележителна. Мечтае да се захване сериозно с дизайнерството.

"От малка се занимавам с дрехи, обичам всичко свързано с този бранш. Завършила съм "Конструиране и моделиране на облеклото", казва Естер.

Винаги е интересно облечена. Най-смелите комбинации, които е правила са за парти - само там си позволява да е по-гола.

"Дръзвам да залагам на фестивални облекла- къси топове, къси панталонки. Обичам по възможност да съм по-гола, не защото искам да привличам погледи, а защото всички обичат да са голи"

Като малка е имала комплекс, когато е напълняла по време на пубертета. Сега обаче се гордее с пищната си фигура и съветва момичетата да не се подлагат на диети и интервенции, защото вярва, че естественото е най-красивото.

"Същото важи и за татуировките. Моите означават... че съм била едно малко глупаво момиче, за да си ги направя. Когато Сами ми поиска татуировка - му рисувам с химикал"

А Сами не спира да иска. Обладан е от духа на Коледа и иска самолети, китове, и какво ли още не.

"За мен Коледа е моментът да сме всички заедно, защото това е най-важното за всички деца. Тази година ще е доста експериментална. Все още не сме подредили новия си дом, но в кухнята ще падат експерименти. За първи път имам собствено домакинство. До последно не знаехме къде ще елхата, но подаръци ще има!"

Естер е от онези вечно млади момиче, които вярват, че ако се бориш за мечтите си се сбъдват. Лишавала се е най-много от щастие за сметка на чуждото щастие. С дете супер герой като Сами, разбира се, че е майка героиня, която се бори да гледа детето си.

"Искам да го науча да оценява времето, което му предстои да прекара в училище, защото сега аз давам всичко да се върна в първи клас. Може би искам да науча Сами и това - да не пораства бързо".

И така - заразени от коледния оптимизъм на Естер, мечтите й за нов живот и нов дом, и за предстоящата й хубава година, обобщаваме, че Сами и мама Ривера живеят в приказката "Шрек".

Фотограф: Георги Казаков за #URBN.dir.bg

"Защото най-много се доближава до реалността. Защото приказките за принцове на бял кон и принцеси са твърде измислени и оставят децата неподготвени. Защото най-важното във всяка приказка е да побеждава доброто. Човек трябва отвътре да реши да бъде по-добър човек и това да не е само на Коледа. Най-голямата грешка е да не се обичаш и да не обичаш. Защото любовта е само за свободни по душа и сърце. За истински освободените. За тези, готови да дават, а не само да взимат, и не само по Коледа".

Аксесоари: Pandora Bulgaria

Гардероб: United Colors of Benetton

Локация: Коледният кът на Сердика Център, ниво -1

 

Интервюто взе: Криси Димитрова

Фотограф: Георги Казаков

Грим: Росина Георгиева

Стилист: Сирма Маркова

РМ: Йорданка Вълчева