Сигурна съм, че всички сме забелязали как в последните седмици динамиката в града рязко се увеличи. Напълно нормално, почивките приключиха и всички се гмурнахме обратно в градската джунгла. Времето от друга страна отново става хубаво и изобщо не си представям как ще затворя децата в апартамента, особено през уикенда. Естествено, в подобна ситуация всяка майка се сеща първо за детската площадката. Няма да споменавам колко пъти в миналото бебето е прекарвало следобедния си сън под някое сенчесто дърво, докато големите играят на воля.Идеалното място,където децата намират нови приятели, с които да щуреят и тичат като ненормални ( да не се лъжем, точно това правят по площадките), а ние майките намираме съмишленици, с които дружно да крещим: "Слез от там, Алекс! Ще паднеш!" или " Стига си ял пясък, слънчице! Няма да вечеряш после!". Затова и днес разглеждаме някои от най-добрите места за градски лудории и се надявам скоро да се видим на някое от тях. 

"Азбукари"

Това може би е една от най-любимите ни плошадки. Всъщност, там Алекс, Вики и Илиана са изкарали няколко лета. Локацията на Южния парк е много удобна за доста хора и именно това прави тази площадка лесно достъпна. Вярно, не е съвсем нова, но все пак е доста запазена. Най-силно впечатление прави, че е подходяща и за деца с увреждания, което за съжаелние продължава да бъде новина в 21-ви век. Особено привлекателна е и с това, че е на закътано сенчесто място в парка и може приятно да се изкарат топлите есенни следобеди. Самата настилка е доста мека. Изпитано лично от главата на Алекс. Не питайте как, ще ви разкажа някой друг път.

Снимка: личен архив

Площадката в кв. Света Троица

Тази площадка е "топ" във всяко едно отношение. Първо, доста се различава и от старите, добре познати ни площадки, и от новите пластмасови, цветни площадки. Самите съоражения са доста атрактивни и приличат на пиратски кораб, опънал платната си в парка. Мястото е подходящо и за по-големи деца, които си падат по високи и дълги пързалки. За по-малките палавници има и по-миниатюрни пързалки, от които няма да им се завие свят. За родителите са предвидени повече от достатъчно пейки, от които с уморен поглед да наблюдават отрочетата си. Споменах ли също, че има повече от достатъчно място за тичане на воля?

Площадката в кв. Гео Милев

Детската площадка в Гео Милев може би е известна на мнозина, но ние я открихме докато с Илиана чакахме Вики да свърши часа си при логопед. Как по-добре да убием 1 час? И така, тук е много приятно за малки деца. Предимствата на тази плошадка са, че макар и близо до голяма улица, е напълно заградена и двата входа се затварят с резе. Има приятни пейки, от които може да се вижда цялата площадка и няма как хлапето ни да се измъкне незабелязано. Съоръженията са приятни и изключително подходящи за най-малките. За по-големите им братя и сестри пък има спортно игрище, което се намира точно до плошадката. Там те могат да играят футбол или баскетбол необезпокоявани (за справка питайте Алекс). Игрището също е напълно заградено, така че няма как някоя топка да изхвръкне на шосето и някой необмислено да се втурне да я гони.

Скейтпарка в Студентски град

Снимка: Facebook/Skate Park Sofia

Това е място, на което моите деца дълго време ме убеждаваха да ги заведа. Ние често минаваме покрай УНСС и те всеки път питаха кога ще ги заведа. Отлагах го, защото мислих, че там се събират скрейтъри, които се наслаждават на младежките си години и три малчугана само биха им се пречкали. Оказа се, че жестоко съм се объркала. Това е прекрасно място за деца, на което по-големите момчета с радост ги учат на някои трикове. Всички са изключително толерантни и много внимателни към по-малките. Дори двегодишните са добре дошли. Илиана намери много приятели и съмишленици там, а по-големите батковци са много мили с нея и винаги я пазят. Входът е символичен - 3 лв на дете, като можете да стоите неограничено време. Срещу 2 лева пък можете да си наемете и каска, ако си нямате собствена. Всички с кънки, тротинетки, колела и скейтове са добре дошли. Точно срещу скейтпарка има външен фитнес, който децата ми също харесват и обичат да посещават. Естествено, не по предназначение. В непосредствена близост има и много приятна детска плошадка. Изобщо пригответе си един цял следобед, който може и да не ви стигне.

И така, ако ви доскучае и търсите компания, знаете къде да ни намерите с децата. Това са любимите ни места, които често посещаваме и много харесваме. Надяваме се да ви харесат и на вас и ако ни видите, не пропускайте да ни се обадите!