Ако не се сблъсквате с моята особа за първи път, то вече знаете, че аз обожавам всички празници. Ама ако може всеки ден да има нещо за празнуване ще съм най-доволна! Всъщност, тази година за първи път децата ми ще празнуват Великден у дома, в България, и много се вълнуваме, че ще можем да спазим всички прекрасни обичаи. Защото отново, след като вече се познаваме добре, знаете, че спортната кариера на съпруга ми ни е отвеждала на различни кътчета по света, където сме празнували Великден според различни местни традиции. Затова и днес ще ви разкажа за необичайните семейни великденски традиции в различни държави - близки и далечни.

Унгария

Унгария е един от фаворитите ми в тази класация с може би една от най-шантавите традиции. "Пръскане" е обичай, който унгарците изпълняват в понеделник след Великден. По време на този ритуал ергените пръскат с парфюмирана вода главата на нищо неподозираща млада девойка и в замяна искат целувка от нея. Навремето старите унгарци са вярвали, че тази вода има прочистващ, лечебен ефект и дори са смятали, че подобрява фертилността. Признавам, доста странно ми се струва, но пък на някои хора в метрото няма да им навреди да пробват този обичай. Не само на Великден. Разбира се, Илиан е най-върлият противник на тази традиция, защото, нали разбирате - никой не може да иска целувки от двете му принцеси.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Швеция  

Ако си мислите, че Хелоуин е в края на октомври, то значи не сте ходили в Швеция около Великден. Именно тогава децата се обличат като великденски вещици, макар аз лично да не разбирам къде се срещат вещиците и Христовото възкресение. А за по-автентичен вид малчуганите носят дълги поли, шарени шалове на главите и боядисват бузите си в червено. Разбира се, няма как да се мине и без задължителното обикаляне от къща на къща, по време на което децата размнят рисунки срещу лакомства. Познато, нали? Този обичай е познат и в други скандинавски страни, сред които и Дания. Дано моите съкровища не надушат тази традиция, че пак ще бера срам пред съседите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Корфу, Гърция

Знаем за страстта на гърците да хвърлят чинии с повод и без повод, но явно това не е единствената посуда, която обичат да трошат. Сутринта на Велика събота тези мили хора започват да хвърлят от прозорците и балконите си глинени съдове под формата на гърнета, саксии и т.н. И ужасно се забавляват, наблюдавайки зрелището.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според някои хора чрез този ритуал жителите на Корфу приветстват пролетта и новото начало, а според други тази традицията крие своите корени във Венеция, където в новогодишната нощ хората изхвърлят всички ненужни стари вещи. Аз обаче бих казала само едно: "Алоу! Защо през прозорците?! Това си е опасно!"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чехия

Говорейки за странни и опасни традиции, ви разказвам и за една, която доста ми напомня на нашите сурвачки. В Чехия на Светли понеделник мъжете пошляпват жените с камшичета, направени от върбови клонки и, естветствено, украсени с панделки. Според легендата върбата е първото дърво, което разцъфва през пролетта и така би следвало клонките да прехвърлят виталността си върху жената. Това, разбира се, трябва да е забавна игра и да не причинява болка. Като си спомня обаче последното сурвакане на децата и малката Илияна, която доста се постара, гърбът ми инстинктивно се обажда.

Снимка: pragueurbanadventures.com

Бермуди

Далеч по-лежерно празнуват Великден на Бермудите. То май всичко е по-оптимистично, когато си там. Местната великденска традиция е свързана с пускане на хвърчила. Хората хвърлят доста усилия в изработката на уникални хвърчила от дървени летви и цветна хартия, а освен това се състезават и за най-оригинален дизайн. Към хвърчилата прикрепят и специална хартия, която издава много специфично жужене, познато като звука на бермудския Великден. Така всички се събират традиционно на Подкова Бей Бийч за годшишния фестивал на хвърчилата на Разпети петък. Нямам нищо против някой път да се присъединя.

Снимка: royalgazette.com

Норвегия

Норвегия има доста странна традиция, в която аз признавам, че не намирам никаква логика, но пък е интересна. За норвежците великденските празници са време за кримки. Съвсем сериозно. По това време всички телевизии се надпреварват да излъчват криминални филми и сериали. Тази традиция е толкова популярна, че дори кутиите за мляко са с напечатани кратки криминални истории. Хората използват празниците, за да избягат в някоя горска хижа и да се отдадат на криминалния маратон по телевизиите или пък да се насладят на някой детективски роман. Освен това, по време на цялата Страстна седмица всичко затваря. С други думи - децата не ходят на училище, родителите не ходят на работа, магазини, аптеки - всичко е затворено. Ами ако храната свърши?

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Все пак бързам да уточня, че моята любима великденска традиция си остава традиционното боядисване на яйца. Но за това вече говорихме. Аз лично чакам с нетърпение утрешния ден, който да отбележим с нашите си традиции. Светли празници, приятели!