Помните ли какво се случи на 8 юли 2014 година в София? Аз помня добре - апокалиптичната градушка, чиито щети оправяхме седмици, дори месеци наред. Лично на мен обаче тя ми се стори невзрачен метеорологичен момент, въпреки дълбоките дупки по капака на колата, защото вкъщи по това време имахме малко бебе, свиващо се от колики, което плачеше денонощно и най-вече след хранене.

Чувала съм всякакви истории за колики и дискомфорт на коремчето при бебетата. Митовете са от въздух, пропуснат в червата заради биберона на бутилката с мляко до това, че ако е кърмаче няма колики. Пробвала съм всякакви бабешки методи от това да оцелявам само на печени ябълки, за да произвеждам по-добро мляко, до топли компреси и възглавнички и какво ли още не.

Коликите са сред най-големите кошмари на родителите наред с градинския сопол в по-късна възраст. Със сигурност всички майки и татковци помнят безсънните нощи, когато малкият им наследник се е превивал, а те сякаш с нищо не са могли да му помогнат.

Коликите провалят погачи, кръщенета, летни ваканции и пикници, ако не знаете как да подкрепите бебето през този период.

Моят сблъсък бе грандиозен.

На фона на онази страшна градушка, с моя син бяхме в капана на безкрайния плач у дома, когато ми хрумна да се посъветвам с моята приятелка Виктория - майка, с която се запознахме по време на бременността.

"Определено са колики. Не е гладен, защото наддава", каза ми тя в търсене на отговор. "Аз превантивно давам капките BioGaiа®Protectis, така ме посъветва личният ми лекар и Борис няма колики".

"Откога ги даваш?"

"Откакто се роди...", отговори Вики.

Това бе първият момент, в който запомних името на капките BioGaiа® и в годините след това съм ги препоръчвала на много мои приятелки. За щастие, някои от тях не се бяха сблъсквали с коликите, нo превантивният прием е основен лайфхак, особено през лятото, покрай множество пътувания, смяна на обстановка, храна и чести срещи с летните вируси, когато стомахчето на бебето може да пострада.

Обръщайки поглед назад, смея да твърдя, че без BioGaiа® Protectis животът ми бе какoфония.

Защо ли?

Майка ми казваше, че първите месеци след раждането са най-хубавият период от живота. Какво му трябва на едно бебе - чист памперс, мляко, сън и разходки. Но тази идилия може да бъде сериозно разклатена от неразположенията на бебето. Наред с въпросите как да захраним бебето, дали му е твърде топло или пък студено, суче ли достатъчно, наддава ли адекватно и т.н., коликите и стомашните неразположения са първото сериозно предизвикателство пред младите родители. Нещо повече - при разстройство може да се стигне и до обезводняване на детето, което е един от големите кошмари на всяка майка на новородено.

Снимка: BioGaiа®Protectis

Топлите безгрижни дни могат лесно да бъдат провалени заради сблъсъка с някой летен стомашен вирус например, особено ако сте търсачи на силни усещания и обичате къмпинги и палатки, като нас. Затова е важно да се погрижим за имунитета и чревното здраве на бебетата и малките деца, не само за бебешките колики. BioGaiа® Protectis подпомагат микрофлората на новородените и са 100% безопасни от първия ден след раждането. Освен това са подходящи за продължително приложение и са с напълно естествен произход, изолирани от майчината кърма. Приложението им е лесно - нямат вкус и мирис, а флаконът с капкомер осигурява бързо дозиране в лъжичка. Пробиотикът има и формула за деца над 3 години, както и за възрастни - BioGaiа® Protectics таблетки за дъвчене с вкус на ягода.

Оказва се, че и популярната Сузи Георгиева, инфлуенсър, също има своя лична среща с BioGaiа®Protectis, макар, за щастие, да има различен от моя опит като родител по отношение на коликите.

"Дъщеря ми Рая нямаше силно изразени колики. Според мен спокойната бременност повлия за това, но със сигурност и пробиотикът подпомогна спокойствието на детето. Ние започнахме с BioGaiа® Protectis още с прибирането вкъщи и сме много доволни!", казва тя.

 

Според нея, BioGaiа® Protectis може да спаси ваканцията на много семейства.

"Ние не сме спирали да даваме пробиотик и Рая досега не е имала неразположения, а сме на морето от почти месец".

Напълно разбираемо, след раждането на детето тя започва да се интересува повече от превенция на нежелани моменти в отглеждането на дъщеря си. Така се спира на BioGaiа® Protectis.

"Рая няма никакви затруднения в приемането на капките, винаги става много бързо и лесно, защото нямат вкус и мирис", споделя Сузи.

Затова, ако планирате ваканция с бебета и малки деца край морето, където е и раят на стомашните вируси, освен пробиотика BioGaiа® Protectis, ви предлагаме още няколко лайфхака, за да подпомогнете чревния им баланс и да подсилите имунната им система:

  • Oставете децата да играят до късно - това насърчава защитните сили на организма
  • Уверете се, че спят достатъчно - това им дава устойчивост срещу летните вируси
  • Отделете време да поиграете с тях - направете вайръл "цветно меню" и гответе с тях в определени нюанси, като подсигурите дори чашите и чиниите в цвета на деня - това ви спасява от скуката и подобрява връзката ви с тях
  • Правете сапунени балончета заедно - почувствайте се и вие деца за малко
  • Създайте дневник на летните си преживявания и заедно го попълвайте в края на деня със снимки, стикери, думи и рисунки - спомените са това, което ни свързва
  • Гушкайте ги повече - имунитетът е тясно свързан с физическото ни състояние
  • Редуцирайте задълженията на по-големите деца - поне през ваканцията. Няма нужда от стрес! Защо да четат сами, като може вие да им почетете вечер. И родителите имат нужда от приказки!
  • Грижете се за хидратацията, като си направите състезание "Кой пие повече вода" - купете си еднакви бутилки и насърчавайте децата да приемат достатъчно вода.

С правилната подкрепа и доза спокойствие може да осигурите слънчево и здраво лято, както и спокойни коремчета за цялото семейство!

 

*Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информция. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia табл. ягода T221123458/ 05.06.2020; BioGaia табл. лимон T221123457/ 05.06.2020; BGA-article-parents-summer-infections-EWO-BG-01614

*Материалът е подготвен за BioGaiа® Protectis и съдържа продуктово позициониране