"Какво, че вечерял си с лордове и си бил с херцогини на бал,

въшката, драги, е въшка, дори и в косите на крал!"

Робърт Бърнс

През последната седмица попаднах на две новини, които, както всяка година по това време, ме стреснаха. Първата глаесеше: "80 ученици в Монатана са регистрирани с въшки през месец март". Втората новина сигнализираше, че въшките "налазват" училища в Пловдив, а майките се оплаквали, че с месеци не могат да овладеят положението.

Лично аз съм се сблъсквала два пъти с тези гадинки в детството си и мога да се обзаложа, че никога няма да забравя миризмата на познатата смес от газ, мас и оцет. Но да не говорим за мен. Виждали сте дъщерите ми - едната е с коса до кръста, а другата е с толкова гъста коса, че гребенът наистина се мъчи сутрин. Освен това изглежда въшките на 21-ви век са мутирали и според моите изпатили си приятелки са станали безсмъртни и невидими. Затова днес ще ви разкажа за всичко, което знам за въшките и как да се преборим с тях.

За нещастие, малките деца са най-уязвимите жертви на въшките, тъй като те имат най-много близки контакти, а неприятелите се разпространяват именно по този начин. Интересно е, че според статистиките разпространението им намалява драстично след 7-и клас. И все пак всички сме чували безброй много митове и легенди за малките гадинки. Къде обаче е истината? Ето няколко абсолютно неверни твърдения за въшките:

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

1. Въшките нападат само мръсни или само чисти коси

Съветвам ви изобщо да не разчитате на това, че въшките имат предпочитания. Истината е, че те далеч не са толкова претенциозни и се задаволяват с най-близката човешка глава, до която могат да се доберат. Алармирам всички майки, че боядисаните коси също не могат да им се опрат, затова, дами - бъдете внимателни!

2. Въшките са кафяви

Да, ама едно време. Днес добрите, стари кафяви въшки са почти с числеността на динозаври. Модерните супер въшки имат и супер сили, една от които е способността им да бъдат незабележими. Да, те вече са прозрачни! И за капак гнидите се отделят изключително трудно от косъма.

3. Въшките скачат

Тотално невярно. Въшките могат да скачат колкото може и слонът. Затова не е и нужно да държите детето си на минимум 5 метра от останалите. Но все пак спазвайте разумна дестанция, защото макар и да не скачат, въшките със сигурност пълзят. Оттук следва и въпросът как да предпазим децата?

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ето няколко изпитани метода, които винаги са били мои помошници и благодарение на тях моите момичета все още не знаят какво представляват въшките.

1. Ограничете възможността за разпространяване

Въпреки разпространеното вярване, въшките не могат да се предадат от разстояние. За целта е необходим близък контакт или използване на чужди лични вещи като гребен, ластици, фиби или шапки. Хубаво е да обясним на децата си да не разменят шапките си и ластиците за коса. Това определено би помогнало. Логично, от помощ е и момичетата с дълги коси да са вързани за всеки случай, a най-добре сплетени или на кок. Категорично няма да сгрешите и ако занесете в детската градина лично спално бельо на детето си, което да взимате и перете на високи градуси за дезинфекция.

2. Масло за превенция

У дома държа на превенцията изключително много. Вярвам, че именно поради тази причина досега не сме имали въшливи проблеми. В аптечната мрежа се продават много и различни видове превантивни спрейове, но както знаете, аз предпочитам естествените съставки. Затова с удоволствие ви споделям моята рецепта за домашно масло против въшки, която научих във Франция. Необходимо ви е празно шишенце, в което да смесите 10 мл бадемово масло, 5 капки масло от чаено дърво и 5 капки масло от лавандула. Мажете децата с една капка всеки ден зад ушичките, както и в корените на косата при челото и вратлето. Вкъщи го наричаме "къш въшки" масло и наистина има чудесен ефект. Имайте предвид, че все пак говорим за етерични масла и не е хубаво да ги ползваме при деца под 2 години.

Дотук с превенцията. Една подла въшка може да живее до 30 дни! Въшките няма да започнат да снасят яйца преди да станат на около 10 дни. А една гнида се превръща в пълноправна въшка за 8 дни. Няма да споменавам, че въшката снася около 8 гниди за денонощие. Само можете да сметнете, че говорим за истинска напаст. Ето и как можем да се справим със ситуацията, когато щетите вече са нанесени.

Първото, което трябва да направим, разбира се, е да влезем в битката с тежка артилерия. В аптеките има страшно много препарати, които можем да използваме в борбата с въшките. Да не забравяме и старата изпитана рецепта от газ, мас и оцет, за която трябва обаче да си набавим и противогаз.

Специалистите съветват да третираме косите на цялото семейство - за всеки случай. Аз обаче бих ви посъветвала да се прегледате щателно, за да не се третирате ненужно с тежки препарати.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според любителите на естествените методи добра работа за отърваването от въшки върши и мазането с рициново масло. С него се стои около час, в резултат на което въшките се задушават и ще изплъзят от косата по-лесно. Много е важно собственоръчно да премахнем и всички гниди. Терапиите се правят през 7-8 дни, какъвто е периодът на излюпване на гнидите, тъй като те са най-упорити.

Колкото и да е неприятно, въшките са почти неизбежни и подобни на белите бродници - всички се страхуват от тях, но знаят, че срещата рано или късно ще се случи. Бъдете отговорни и уведомете учителките в детската градина или училището на децата си възможно най-бързо, в случай че малките злодеи са ви навестили. Така медицинският персонал ще може да вземе мерки и да ограничи щетите. Успех!